In de Volkskrant van vrijdag 6 januari stond een interview met schrijver en maatschappelijk werker Celal Altuntas, waarin hij stevige kritiek uit op de slachtofferrol die veel migranten en vluchtelingen zich aanmeten. Racisme komt niet alleen bij witte, maar ook bij Turkse en Marokkaanse Nederlanders voor, zegt Altuntas, die zelf van Koerdische afkomst is. Hij roept politici en media op ‘te stoppen met de knuffelcultuur’.

Via Twitter, Facebook en de smartphone van de schrijver stroomden vervolgens de scheldkanonnades en  bedreigingen binnen, voornamelijk afkomstig van Turkse en Marokkaanse Nederlanders en linkse activisten. Ook wordt hij voortdurend op zijn mobiele telefoon gebeld, zelfs midden in de nacht. Schelden doen ze dan niet, volgens Altuntas. Integendeel, dan blijft het angstwekkend stil. Altuntas heeft aangifte gedaan.

De schrijver voelt zich niet meer veilig. Een radiodebat met zijn partijgenoot en voormalige statenlid van de PvdA in Noord-Holland in het NTR-debatprogramma Kwesties heeft hij afgezegd.

Geschreven door Marieke op 12-01-2017.