Zondagavond 2 juli ontving Lieke Kézér in het Dordrechts Museum een cheque, ter waarde van 7.500 euro, die verbonden is aan de ANV Debutantenprijs 2017. De vakjury koos De afwezigen tot winnaar uit het totale Nederlandstalige aanbod van fictiedebuten uit 2016 uit Nederland en Vlaanderen. De twee andere genomineerden voor deze prijs waren Lize Spelt met Het smelt en Judith Eykelenboom met Biefstuk.

De afwezigen is niet alleen het verhaal van Joshua, die op jonge leeftijd zijn moeder verliest en dan door zijn buurman Frank Johnson meegenomen wordt naar New York, waar hij, veel later, een beroemd saxofonist zal worden. Het boek toont ons niet alleen het leven van Joshua, maar ook levens van andere karakters die in de steek gelaten zijn, vooral door hun vader.

De gedachten van alle die verschillende mensen, het heen en weer springen door de tijd, soms weet je niet in welke episode, welk leven je nu weer in het verhaal belandt bent. Zo geeft Lieke Kézér door middel van spiegeling weer hoe weinig grip we op ons leven hebben, waar we alles onder controle lijken te houden, maar de realiteit ons keihard laat zien dat dit slechts een illusie is.

Geschreven door Marieke op 04-07-2017.