Boekennieuws.

Nieuws, reportages en achtergronden uit de wereld van het boek

actueel

De Literaire Toerist

Een nieuw initiatief in de sector literaire voorlichting vindt men op het internet, bij De Literaire Toerist. Zowel films over literaire bedevaartoorden als reisinformatie en meer literaire achtergrondinformatie zijn in overvloede te vinden op deze website. De eigenaar en maker van de website is David Bronkhorst. Hij is freelance reisjournalist voor onder andere Het Parool en Metro, daarnaast is hij fotograaf en schrijver. Hij schreef eerder de historische roman Het geheim van Carré over zijn beroemde circusfamilie.

Bronckhorst reist als literaire toerist de hele wereld over om in de voetsporen van beroemde schrijvers te treden en hun ervaringen en anekdotes, die hij grondig heeft gedocumenteerd, met zijn publiek te delen. De videoregistraties zijn zeer informatief en soms erg vermakelijk. In de aflevering ‘Alice in Oxford’ probeert Bronckhorst, in een poging om zich in te leven in de schrijver Lewis Carroll, een boottochtje over de Thames te maken zoals Carroll dat dikwijls deed. In een inmiddels historisch boottochtje nam Carroll een keer drie kleine meisjes mee, waaronder het meisje dat model stond voor Alice in het beroemde boek Alice in Wonderland. Als Bronkhorst een stukje wil gaan roeien aan de Thames in een authentiek Oxfordiaans bootje gaat het helemaal mis.  Naast de constatering dat Bronckhorst talenten elders liggen is het boottochtje allesbehalve kalm te noemen. Het is een komen en gaan van gemotoriseerde lijvige plezierboten waartussen Bronckhorst tevergeefs probeert te laveren. Onder dit incident blijft Bronkhorst vrij stoïcijns en onkreukbaar zoals het een echte heer betaamt. Hij voldoet prima aan de eisen van een goede gastheer vanwege zijn talent en oog voor detail als biograaf. We voelen ons misschien wel des te meer bij hem thuis omdat hij zijn onvolkomenheden als gastheer in de videoregistratie niet wegpoetst. Daarmee doet hij een beetje denken aan wijlen Boudewijn Büch.

Onze gastheer brengt ons vervolgens in Haworth, het Engelse dorp waar de zusters Brontë leefden. Daarna doet Bronckhorst Praag aan. Hij reist af naar een buitenwijk van Praag, Strasnice. Daar op de Nieuwe Joodse begraafplaats ligt Franz Kafka begraven. Hij licht zijn publiek ondertussen in over de mysterieuze verdwijning van twintig boekjes vol verhalen, beschouwingen en persoonlijke notities van Kafka in 1933. Daarnaast geeft hij prijs waar deze verloren bescheiden zich waarschijnlijk bevinden. Naast dit soort interessante reisavonturen maakt Bronckhorst alias De Literaire Toerist ook boekverslagen. Informatie over de favoriete literaire reisbestemmingen van bekende en minder bekende schrijvers zijn er eveneens te vinden.

Zie voor meer informatie: www.literairetoerist.nl

Geschreven door Administratie op 21-03-2016.

Reacties op "De Literaire Toerist"