Je zou weer even kind willen zijn, om mee te mogen stemmen op het beste kinderboek, uitgebracht in 2016. Waarom bestond de Kinderjury eigenlijk nog niet toen ik klein was? Ook dit jaar mogen kinderen tussen de 6 en 12 jaar meedoen, hun stem uitbrengen door een formulier in te vullen bij de bibliotheek, boekwinkel, op school of via internet. Naast leesboeken mogen de kinderen ook stemmen op een prentenboek, gedichtenbundel, bloemlezing of informatief boek.

Alle kinderen die hun stem uitbrengen vormen samen de Nederlandse Kinderjury. De stemperiode loopt overigens al sinds 8 maart, kinderen kunnen tot en met woensdag 19 april op hun favoriete boek stemmen. Er zijn twee groepen, kinderen van 6 t/m 9 jaar en van 10 t/m 12 jaar. Beide groepen kiezen hun eigen winnaar.

Als kinderen ook nog weten te motiveren waarom ze op een boek stemmen, maken ze (met hun schoolklas) kans op de Gouden Boekenbon. De winnaars van 2016 waren in de categori 6 t/m 9 jaar De Gorgels van Jochem Myjer en in de categorie 10 t/m 12 jaar Dummie de mummie en de drums van Massoeba van Tosca Menten.

In 2002 bestond de Nederlandse Kinderjury 15 jaar. Om dit te vieren mocht eenmalig het beste kinderboek aller tijden gekozen worden. In de top vijf die toen ontstond, zaten vier boeken van de Harry Potter serie van J.K. Rowling.

Geschreven door Marieke op 14-03-2017.