Zou je een soort genomineerden-moeheid op kunnen lopen? Dat je stiekum gapend achter je hand de zoveelste nominatie aanhoort, terwijl je in gedachten je boodschappenlijstje maakt of bedenkt dat je de vuilnisbak nog aan de straat moet zetten? Lize Spit straalde in ieder geval zeer naturel en overtuigend, toen de genomineerden voor de ANV Debutantenprijs bekend gemaakt werden. De andere twee genomineerden op de shortlist zijn Judith Eykelenboom en Lieke Kézér.
Eykelenboom ontvangt de nominatie voor haar debuut Biefstuk, een verhaal over de 15-jarige Levi Storm, die de ontwrichting in haar Haagse gezin probeert vast te leggen met een oude Canon-fotocamera. Kézér haalde de shortlist met haar roman De afwezigen, waarin een psychotische moeder, een stripclubdanseres en onder andere een behulpzame buurman vertellen hoe wonderkind Joshua James uitgegroeid is tot een muzikaal fenomeen.

En Spit schreef natuurlijk Het smelt. Een boek wat al bekroond werd met de Bronzen Uil, de Hebban Debuutprijs en de Boekhandelsprijs, genomineerd voor de prestigieuze Libris Literatuur Prijs en nu voor de ANV Debutantenprijs.

Lezers uit Nederland en Vlaanderen kunnen tot 25 juni hun kort gemotiveerde oordeel insturen na lezing van de drie boeken. Het beoordelingsformulier staat op de site www.anvdebutantenprijs.nl. De winnaar zal op 2 juli bekendgemaakt worden.

Geschreven door Marieke op 18-04-2017.