Arnon Grunberg, multitalent en veelschrijver, ontvangt deze prijs in april van de Academie De Gouden Ganzenveer. De in New York wonende Grunberg “laat als weinig andere auteurs zien hoezeer een vaardige pen geheel kan samenvallen met de persoonlijkheid van een schrijver die middenin de wereld staat. Om al die redenen is Grunberg de ideale kandidaat voor bekroning met de Gouden Ganzenveer 2017”, aldus de Academie.

Behalve columns, essays, korte verhalen, recensies en reportages voor kranten, weekbladen en literaire tijdschriften levert Grunberg ook regelmatig bijdragen aan Amerikaanse kranten en tijdschriften. Hij houdt een weblog bij op www.arnongrunberg.com, heeft de dagelijkse column Voetnoot in de Volkskrant en de wekelijkse bijdrage De mensendokter voor Vrij Nederland. Zijn werk is in negenentwintig talen vertaald.

Grunberg is ook een vaak bekroonde romanschrijver. Zo ontving hij voor De geschiedenis van mijn kaalheid de Anton Wachterprijs, een prijs voor het beste schrijversdebuut. In 2000 won hij de AKO Literatuurprijs voor Fantoompijn. In 2007 gingen zowel De Gouden Uil als de Libris Literatuurprijs naar Grunberg voor Tirza. Daarnaast werd Grunbergs essaybundel De troost van de slapstick bekroond met het Charlotte Köhler Stipendium 1998. Zijn dit alle prijzen die hij in de wacht sleepte? Nee, bij lange na niet.

Geschreven door Marieke op 12-01-2017.