Met A Horse Walks Into a Bar, in het Nederlands vertaald als Komt een paard de kroeg binnen wint de Israëlische schrijver David Grossman de Man Booker Prize, de prestigieuze prijs waarvoor sinds 2014 ook aan Engelstalige boeken buiten Engeland, Ierland en het Gemenebest mee kunnen dingen.

Voor dit boek schreef Grossman de roman Uit de tijd vallen, een boek van rouw na de dood van zijn gesneuvelde zoon Uri. Komt een paard in de kroeg draait om standup- comedian Dov Grinstein, een botte grappenmaker, die mensen tot op het bot kan vernederen en op een bord achterop het podium met rood krijt bijhoud hoeveel er al zijn weggelopen. De grimmige voorstelling van Grinstein beslaat het hele boek. Zijn wrede grappen en tot beklemming leidende humor tonen in de loop van de voorstelling welk trauma Grinstein met zich meedraagt.

Grossman verbindt prachtig de agressie van Grinstein met zijn eenzaamheid en zijn diepe verlangen om bewonderd te worden. Een schrijnend voorbeeld van hoe een mens zichzelf kan dwarsbomen.

Geschreven door Vincent op 19-06-2017.