Boekennieuws.

Nieuws, reportages en achtergronden uit de wereld van het boek

actueel

Tekenaar en schilder Jan Kruis overleden

Het was in 1970, dat Jan Kruis door de Libelle gevraagd werd een strip voor het blad te maken. Voor Jan een gewone klus tussen het andere werk, waarvan hij nooit gedacht had dat de strip uit zou groeien tot zijn levenswerk. Het gezin van Kruis stond in de beginjaren model voor Jan, Jans en de Kinderen. Jan tekende voorvallen uit het leven van zijn dochters en gebruikte z’n rode autootje, de teckel en de rode kater als inspiratiebron. Ook opa was gebaseerd op de vader van Jan Kruis.

Dertig jaar verschenen de strips van zijn hand, waarbij Jan Kruis begrippen introduceerde als de ‘je-weet-wel kater’, het feest van Sint Pannekoek, wat tegenwoordig in en rond Rotterdam vooral door studenten gevierd wordt en natuurlijk Jeroen ‘poep aan je schoen’.

In 1999 ging Jan Kruis met pensioen en verkocht de rechten van Jan, Jans en de Kinderen aan studio Kruis, die de strip tot op de dag van vandaag tekenen.

In 1996 werd Kruis benoemd tot ridder in de orde van de Nederlandse Leeuw en in 2009 ontving hij de Marten Toonderprijs. Donderdag 19 januari overleed Jan Kruis in zijn woonplaats Mantinge (Drenthe) op 83-jarige leeftijd. Zijn familie liet weten dat Jan al enige tijd ziek was. Het Nederlands stripmuseum in Groningen heeft inmiddels een herdenkingshoek voor Jan Kruis ingericht met veel originele tekeningen, een portret van Marten Toonder en vier metershoge schilderijen van Jan, Jans en de kinderen.

Geschreven door Marieke op 23-01-2017.