Boekennieuws.

Nieuws, reportages en achtergronden uit de wereld van het boek

actueel

Toch voor de rechter om Mein Kampf

1280px-Erstausgabe_von_Mein_KampfJa, we zijn een tolerant land, maar toch zou je zeggen dat het belangrijk is om grenzen te trekken. Wie weet nog dat Michiel van Eyck, een galeriehouder in Amsterdam, in Januari was aangehouden wegens het in bezit hebben van Mein Kampf? En hoewel hij beargumenteerde dat het boek een mooie toevoeging vormt voor zijn historische collectie, heeft het OM alsnog besloten hem voor de rechter te dagen.

Mein Kampf, geschreven door Hitler nadat hij na een mislukte coup in de gevangenis werd gegooid, druipt van het antisemitisme en zet aan tot haat jegens Joden. Het was Federatie Joods Nederland die aangifte tegen hem deed, maar zelf hield van Eyck er een andere mening op na. De wet, zo vond hij, moest erop worden aangepast en hij was bereid dit tot aan de rechter uit te vechten.

Wat de uitspraak van de rechter gaat wezen, is nog even afwachten, op 26 augustus wordt eerst nog een zogenaamde regiezitting gehouden, zodat men zal zijn voorbereid op de inhoudelijke behandeling van de zaak. Ongetwijfeld zou dit wel eens één van de belangrijkste zittingen van het jaar worden, waarbij een boekwerk centraal staat.

Geschreven door Vincent op 23-06-2014.