9789045031842Geert Mak zet met het boek De levens van Jan Six een familiegeschiedenis neer over het geslacht Six. Een boeiende elitefamilie, waar de oudste zoon meestal Jan genoemd werd.

In het familiehuis aan de Amstel hangt nog steeds het portret van Jan Six uit de 17e eeuw, geschilderd door zijn goede vriend Rembrandt van Rijn. Van deze Jan is een kladboek bewaard gebleven in het familiearchief. Het bevat naast recepten, anekdotes en godsdienstige beschouwingen ook bijzonder schunnige grappen. Als patriciër en kunstverzamelaar kende deze Jan Six vrijwel iedereen in Amsterdam, van Vondel tot Spinoza.

Van de Jannen die na hem kwamen schopten sommigen het tot burgemeester of wetenschapper, waren rijk en gezien. Anderen doolden eenzaam en arm door het leven. Het rijke archief van de familie herbergt hun correspondenties, dagboeken, notities en zelfs hun balboekjes.

De levens van Jan Six telt 448 pagina’s die het verhaal vertellen van een Amsterdams grachtenpand en met name zijn bewoners door vier eeuwen heen.

Geschreven door Marieke op 30-08-2016.