Titel:Charing Cross Road 84
Auteur:Hanff, Helene
Uitgever:Uitgeverij Rainbow bv
Prijs:10,00
Afbeelding:
Bestellen:Nieuw boek: Boekstra

Frank Doel, wat ZIT JE DAAR TE DOEN, je voert helemaal NIETS UIT, je ZIT MAAR TE ZITTEN. Waar blijft Leigh Hunt? Waar blijft het Latijn en die lieve gekke John Henry, ze leken me zo’n aardig opkikkertje voor ik aan de Vasten zou beginnen en je stuurt me NIETS.

Dit fragment uit Charing Cross Road 84 toont ons dat Helene Hanff in 1950 al een goede band opbouwde met Frank Doel, tweedehands boekhandelaar in London. Hun briefwisseling start in 1949, als Hanff vanuit New York schrijft, ‘Ik ben maar een arme schrijfster die gek is op antiquarische boeken’. Ze vermoedt dan nog niet dat ze bevriend zal raken met de winkelmedewerkers van Charing Cross Road en dat hun correspondentie meer dan 20 jaar zal duren.

Hanff verzoekt met een aanstekelijk gevoel voor humor om diverse antiquarische boeken, die haar vervolgens vanuit Londen toegestuurd worden. Ze betaald met dollars die ze gewoon in een envelop opstuurt, vanuit een blind vertrouwen in de posterijen.

Charing Cross Road 84 leest prettig. Je blijft benieuwd hoe de briefwisseling zich zal ontwikkelen. Hanff schrijft levendig en met oprechte intenties. Een hartverwarmend boek.