Zachte riten meandert langs gevoelens en gedachten en laat gedurende deze tocht hapjes proeven uit het bestaan van poëziedocente Guusje Bouhuys, die rustig manoeuvreert in haar zorgvuldig geconserveerde universum. Marja Pruis combineert fictie en essay in deze roman, die overloopt van de vele verhaallijnen.

Bouhuys vertelt op een bijna aftastende manier over poëzie en de omgang met haar studenten. Ondertussen sterft een vriendin, is een broer verdwenen en laveren we tussen uiteenzettingen over kunst en de prille gevoelens die Guusje en Leon voor elkaar koesteren. Als Leon beschuldigd wordt van plagiaat en een academische collega Guusje vraagt of zij heimelijk Leon’s werk in wil zien is de crisis compleet. Blijf je trouw aan jezelf of red je die ander? Kun je iemand behoeden voor een val?

Zachte riten gaat over conflictsituaties van de menselijke ziel, beschreven met de zachte toets die de titel al laat vermoeden, intiem en tegelijk zo aftastend dat het de duidelijkheid in de vertelling in de weg kan staan.

Zachte riten (2016)
Marja Pruis
Uitgeverij Prometheus
260 blz
€ 19,95 (paperback)