Boekennieuws.

Nieuws, reportages en achtergronden uit de wereld van het boek

achtergrond

Buwalda spreekt met Hallberg over de duurst betaalde debuutroman aller tijden

Door Rinske Maria Koop

Mis het niet! Garth Risk Hallberg en Peter Buwalda zullen 15 januari bij BorderKitchen te gast zijn. Garth Risk Hallberg is de meest succesvolle debutant sinds tijden. Zijn eerste manuscript van 1088 pagina’s genaamd Stad in Brand was zo gewild dat hij het voor een recordbedrag (meer dan twee miljoen euro) kon verkopen aan de creatieve, onafhankelijke uitgeverij Knopf van Penguin Random House LLC New York, die al meer dan 70 Nobelprijswinnaars aan zich wist te binden. Zij geven boeken uit die uitnodigen tot reflectie. Hallberg zal dus aankomende maand in Nederland zijn. Waar gaat zijn boek over? Tja, dat is moeilijk in een frase uit te leggen…

Het verhaal vangt aan rond middernacht op Oudejaarsavond, 1976. Er worden geweerschoten gehoord in Central Park. Er zijn veel verdachten, waaronder twee gebrouilleerde erfgenamen van de gefortuneerde familie Hamilton-Sweeney, hun geliefden, plus twee voorstedelijke anarchistische tieners die zich in de bloeiende punkscene begeven, een obsessieve en alcoholistische journalist, zijn idealistische buurvrouw en tot slot de detective die voor de moeilijke taak staat een dader aan te wijzen. De verdachten hebben allen iets met elkaar te maken en als het licht uitvalt tijdens de stroomuitval in New York in de zomer van 1977, worden de levens van al deze mensen voor altijd veranderd. Uiteindelijk blijkt het een verhaal te zijn over beslissende keuzes die mensen kunnen maken, een verhaal over morele waarden.

Hallberg toont zich als schrijver een uitmuntende stylist, een schrijver die de spanning perfect opvoert en vasthoudt en die daarnaast alle kanten van de stedelijke scene laat zien met een ongelofelijk inlevingsvermogen. Hallberg zal in gesprek gaan met auteur Peter Buwalda (Bonita Avenue), kenner van de Amerikaanse literatuur. De debuutromans van beide auteurs werden bestsellers, eveneens hebben zij eenzelfde achtergrond als boekrecensent en journalist.

De debuutroman Bonita Avenue van Peter Buwalda getuigde net als Stad in Brand van een sterk staaltje vakmanschap. Het beschrijft een spannend verhaal dat uiteindelijk ook om morele waarden draait. Daarnaast spelen twee historische gebeurtenissen een grote rol in het verhaal: de vuurwerkramp in Enschede en de EK-voetbalwedstrijd Nederland-Frankrijk in het jaar 2000. Doordat er nogal wat gelijkenissen zijn te trekken tussen het werk en de achtergrond van Hallberg en Buwalda, belooft dit een intrigerende avond te worden!

 

Geschreven door Administratie op 29-12-2015.

Reacties op "Buwalda spreekt met Hallberg over de duurst betaalde debuutroman aller tijden"

No comments yet