Boekennieuws.

Nieuws, reportages en achtergronden uit de wereld van het boek

actueel

De avond is ongemak in race voor de International Booker Prize

Geschreven door admin op 07-04-2020 - geen reacties.

De avond is ongemak is een van de laatste zes kanshebbers voor de International Booker Prize en is daarmee het eerste Nederlandse boek ooit dat het zover schopt. De International Booker Prize gaat naar een vertaalde roman die in het Verenigd Koninkrijk en Ierland is verschenen. Het boek van Marieke Lucas Rijneveld werd aan vijftien landen verkocht. In 2015 debuteerde de 28 jarige schrijfster met de meermaals herdrukte dichtbundel Kalfsvlies, die

Lees verder

Senioren uurtje bij de boekhandel

Geschreven door Edwine Bos op 24-03-2020 - geen reacties.

Ako heeft belangrijk nieuws voor klanten Door het corona-virus is het voor iedereen een uitdaging om goed met onze tijd om te gaan, op een goede manier met de maatregelen om te gaan en daarbij horen voor winkelend publiek steeds meer maatregelen. In supermarkten is het uurtje voor senioren ingevoerd. Ako heeft voor de senioren ook een mogelijkheid om op dinsdag en vrijdag tussen 9.00 en 10.00 bij Ako te komen

Lees verder

‘De Pest” Albert Camus in diverse landen weer bestseller 70 jaar na publicatie

Geschreven door Edwine Bos op - geen reacties.

De VPRO Boekenclub roept op via hun social media tot  het lezen van het boek ‘De Pest” van Albert Camus. Ook in DWDD werd al aandacht gegeven aan het boek van de Franse schrijver.

Op dit moment is het boek heel actueel nu we midden in de coronacrisis zitten. Dit waarschijnlijk door de gelijkenissen die het boek hebben met de tijd waar wij nu mee te maken hebben.

Een samenvatting van het boek.

‘De

Lees verder

Herman de Coninckprijs 2020 voor dichter Eva Gerlach

Geschreven door Edwine Bos op - geen reacties.

De Vlaamse poëzieprijs ging naar de Nederlandse dichter Eva Gerlach met ‘Oog’.

‘Diepgaande poëtische reflectie’ noemde de jury de bundel van Gerlach.  In de bundel wordt volgens de jury gezocht naar ‘wie of wat verloren is’, in een ‘maalstroom van versnellingen en rustpunten, van lichtere verzen en meer donkere gedichten’

Afgelopen weekend maakte de organisatie van de jaarlijkse onderscheiding bekend dat Eva Gerlach bekroond werd met haar dichtbundel. Zij ontvangt 7.500 euro. Dit jaar

Lees verder

Grote omzetschade voor culturele sector

Geschreven door Edwine Bos op 17-03-2020 - geen reacties.

Minister van Engelshoven heeft een schatting gemaakt van de omzetschade voor de culturele sector. Volgens haar is deze fors, want per week zal de schade oplopen van 60 tot 100-miljoen.

De minister bedankte de culturele sector voor het feit dat ze zonder gedoe gelijk de deuren gesloten hebben. Ondanks dat is het een behoorlijke prijs die betaald moet worden.

Er wordt volgens afspraak met Van Engelshoven en de vertegenwoordigers van de sector een gezamenlijke

Lees verder

Boekenbal vol rebellen en dwarsdenkers

Geschreven door Edwine Bos op - geen reacties.

Ondanks alle toestanden rondom het coronavirus werd er op het Boekenbal voorafgaand aan de Boekenweek, volop handen geschud, geknuffeld en gezoend. Dat past uiteindelijk wel bij het thema ‘Rebellen en dwarsdenkers’ zou je denken.

Het enige mondkapje wat gedragen werd door een schrijver, bleek ook al te passen bij Rebellen. Op zijn mondkapje stond het woord “boekenvirus” geschreven.

Eveline Aendekerk, (directeur CPNB) vertelt aan de zaal mensen dat literatuur niet zonder rebellen kan. Daarnaast

Lees verder

Coronavirus in 1981 voorspeld?

Geschreven door Edwine Bos op - geen reacties.

Dean Koontz bracht in 1981 ‘Eyes of Darkness’ uit, waarin hij over een dodelijk virus schreef. Het virus, in het boek ‘Wuhan-400’ genaamd, wat gemaakt was in een lab nabij Wuhan. Alleen mensen waren een bron waarin het virus kon overleven, verspreidde zich snel en was dodelijk.

Nu we midden in een corona-crisis zitten zijn er natuurlijk complotdenkers vragen zich overal ter wereld af of Dean Koontz hiermee voorspelde wat zich in 2020

Lees verder

Lennaert Nijgh Prijs voor Rapper ‘Pepijn Lanen’

Geschreven door Edwine Bos op 09-03-2020 - geen reacties.

Pepijn Lanen, die bekend staat als Nederlands Rapper met de naam Faberyayo, krijgt de Lennaert Nijgh prijs. De prijs ontvangt hij voor beste tekstdichter. Televisieprogramma Op1 maakte dit afgelopen week bekend.

Directeur Frank Helmink van Buma Cultuur zegt hier het volgende over: “Pepijn is een taal vernieuwer, waar heel, heel veel mensen graag naar luisteren”. De prijs is een blijk van waardering voor de originaliteit in Lanen zijn songteksten volgens de organisatie.

De doorbraak

Lees verder

Aangifte tegen Bol.com voor verspreiden boeken met antisemitische inhoud

Geschreven door Edwine Bos op 05-03-2020 - geen reacties.

Federatie Joods Nederland (FJN) heeft aangifte gedaan tegen Bol.com. Deze verkoopt honderden boeken die vallen onder extreemrechts en antisemitisch. In deze boeken wordt de Holocaust ontkend.

Bol.com heeft laten weten dat zij niet van plan zijn de boeken uit het assortiment te halen. Wanneer wij zelf gaan bepalen welke boeken Nederlandse en Belgische klanten wel of niet mogen nemen, en groter gevaar met zich mee brengt, is de reden waarom Bol.com de boeken

Lees verder

Boekenweekgeschenk van Annejet van der Zijl, Leon & Julliette verkocht aan Verenigde Staten

Geschreven door Edwine Bos op - geen reacties.

Nog voor de verschijning van het boekenweekgeschenk van Annejet van der Zijl, is ‘Leon & Juliette’ verkocht aan de Verenigde Staten. Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) maakte dit woensdagavond bekend.

Volgens de directeur van de CPNB, Eveline Aendekerk, is dit een unicum. Volgens Aendekerk zal het verhaal net zo warm ontvangen worden in Nederland als dat het in de VS doet.

Het waargebeurde verhaal ‘Leon & Juliette’, gaat over een Nederlandse

Lees verder