Boekennieuws.

Nieuws, reportages en achtergronden uit de wereld van het boek

actueel

“Onder de Drachenwand” wint de Europese Literatuurprijs 2019

Geschreven door Edwine Bos op 17-09-2019 - geen reacties.

De vakjury besloot dat de Europese Literatuurprijs voor  “Onder de Drachenwand”van de Oostenrijkse auteur Arno Geiger en vertaler Wil Hansen de winnende roman is. Abdelkader Benali zal als voorzitter op zondagmiddag 3 november de prijs overhandigen aan Geiger en Hansen op het Crossing Border Festival in Den Haag. De schrijver ontvangt dan 10.000 euro en de vertaler een bedrag van 5.000 euro.

De Europese Literatuurprijs bekroont de beste hedendaagse Europese roman waarvan in

Lees verder

Thomas Rueb wint wederom prijs voor Laura H.

Geschreven door Edwine Bos op - geen reacties.

Zondag werd in Utrecht de Hebban Debuutprijs 2019 toegekend aan journalist Thomas Rueb voor zijn boek Laura H. Het boek wat al eerder bekroond werd, gaat over de vrouwelijke IS-ganger Laura H. uit Zoetermeer.Rueb werd door de elfkoppige jury geprezen om zijn “indrukwekkende research, zijn onbevangen blik en snelle pen”. Laura H. is volgens de jury een indrukwekkend journalistiek boek dat leest als een spannende thriller. Het geeft op een overtuigende

Lees verder

Derde Indische Letteren-Lezing met Jacqueline Bel

Geschreven door Edwine Bos op - geen reacties.

In Leiden zal op vrijdag 18 oktober de derde Indische Letteren-Lezing plaatsvinden.Tijdens deze lezing zal Jacqueline Bel, universitair hoofddocent moderne Nederlandse Letterkunde aan de Vrije Universiteit Amsterdam, een voordracht geven. Dit zal “Een gordel van smaragd? van Multatuli tot Birney.In het beroemde slot van de canonieke en kritische roman Max Havelaar, waarin Multatuli koning Willem III verteld dat de Javaan in zijn naam wordt mishandeld, wordt de kolonie omschreven als

Lees verder

7e Amsteramse Internationale Literatuurfestival Read My World in het teken van Marokko

Geschreven door Edwine Bos op 12-09-2019 - geen reacties.

Amsterdamse Internationale Literatuurfestival Read My World, zal tijdens de 7e editie in het teken staan van Marokko. In de Tolhuistuin treden op 10, 11 en 12 oktober ruim 60 schrijvers, journalisten en kunstenaars uit Marokko en Nederland samen op.

In drie dagen zijn Curatoren Fedwa Misk en Mahi Binebine de gidsen die je naar verschillende podia door hedendaags Marokko.

Op 1 oktober is er al de mogelijkheid tot een preview van het festival met

Lees verder

100 jaar Bibliotheek Hengelo

Geschreven door Edwine Bos op 11-09-2019 - geen reacties.

In Hengelo is het een hele maand lang feest, want daar bestaat de eerste bibliotheek waar mensen zelf hun boeken uit mochten zoeken.

Het initiatief kwam van de familie Stork. De firma Stork, bekend van de machinefabriek, hadden voordat de openbare bibliotheek bestond een eigen bibliotheek voor hun arbeiders. De familie Stork schonk in 1919 de collectie plus 50.000 gulden aan Hengelo en kon er een leeszaal voor alle inwoners worden opgericht.

De bibliotheek

Lees verder

Kinderboekenweek 2019 2 tot en met 13 oktober

Geschreven door Edwine Bos op - geen reacties.

Op maandag 26 november is in Het Spoorwegmuseum in Utrecht onder toeziend oog van tientallen kinderen bekendgemaakt dat Anna Woltz het Kinderboekenweekgeschenk voor de 65ste Kinderboekenweek schrijft. André Kuipers schrijft het Prentenboek van de Kinderboekenweek met illustraties van Natascha Stenvert. Reis mee! met de Kinderboekenweek 2019, waar voertuigen centraal staan. Met een boek kun je elke reis maken die je wilt, een reis die je leven verrijkt. De CPNB is trots op de bijzondere namen die dit

Lees verder

Shortlist geschiedenisprijs Libris bekendgemaakt

Geschreven door Edwine Bos op - geen reacties.

Op 7 september werd de shortlist met vijf genomineerden voor de Libris Geschiedenisprijs 2019 bekend gemaakt. De prijs is een initiatief van Historisch Nieuwsblad, Nederlands Openluchtmuseum, Rijksmuseum Amsterdam, VPRO en de Volkskrant. Op 27 oktober, de Maand van de Geschiedenis, zal de prijs, ter waarde van 20.000 euro uitgereikt worden. Dit zal worden gedaan door juryvoorzitter Sybrand Buma tijdens een speciale uitzending van het radioprogramma OVT

De genomineerden zijn: De Rechtvaardigen van

Lees verder

De toekomst is het nu

Geschreven door Edwine Bos op 04-09-2019 - geen reacties.

Het poëziegeschenk 2020, genaamd nu, is een bloemlezing met het werk van tien talentvolle jonge dichters uit Nederland en Vlaanderen. Zij staan nog aan het begin van hun carrière al debuteerden zij al.

“De toekomst is het nu” is het motto van de 8e Poëzieweek. Het geschenk dient er toe als kennismaking met werk van stamdichters en instapoets tot prestigieuze winnaars.

Elke generatie brengt nieuwe dichters die stem gevan aan wat nieuw, onbekend en

Lees verder

Verfilming van het boek “We doen wat we kunnen” door Mike van Diem

Geschreven door Edwine Bos op - geen reacties.

Het boek “We doen wat we kunnen” van Lykele Muus zal verfilmd worden door Mike van Diem, de regisseur die eerde een Oscar won voor de film Karakter. De filmrechten zijn bemachtigd door Producent Nuts & Boets Films. Mike van Diem tekent voor het scenario en de regie.

Het verhaal “We doen wat we kunnen” gaat over twee gezinnen die bevriend zijn. Tijdens een vakantie aan zee vindt er een tragisch ongeval plaats,

Lees verder

Bookspot Literatuurprijs nu ook voor Non-Fictie

Geschreven door Edwine Bos op - geen reacties.

Voor het eerst dit jaar zal de Bookspot Literatuurprijs naast het beste Fictie-boek nu ook een prijs uitreiken voor het beste Non-Fictie-boek. De Longlist is door de vakjury vastgesteld en voor beiden zijn 15 titels geselecteerd.

Er is door de partner van de prijs een prijzengeld ter beschikking gesteld van 50.000 euro. De prijzen zullen zowel als voor Fictie als Non-Fictie worden uitgereikt en beiden kennen een prijs ter waarde van 50.000 euro.

Op

Lees verder