Boekennieuws.

Nieuws, reportages en achtergronden uit de wereld van het boek

actueel

Lampje kanshebber Britse jeugdboekenprijs Carnegie Medal

Geschreven door Edwine Bos op 21-02-2020 - geen reacties.

Medal. De The Guardian maakte op donderdag bekend dat het voor het eerst is dat een vertaald boek kans maakt op de meest prestigieuze jeugdliteratuurprijs van Groot-Brittannië.

‘Lampie’ is vertaald vanuit het Nederlands door Laura Watkinson en hiermee het eerst vertaalde boek op de longlist.  ‘Lampie’ gaat over de dochter van een vuurtorenwachter.  Haar vader steekt elke avond de vuurtoren aan, maar tijdens een storm zijn de lucifers op en gaat het

Lees verder

De Wereld Draait Door stopt na 15 jaar

Geschreven door Edwine Bos op 18-02-2020 - geen reacties.

BNNVARA maakte vorige week bekend dat van Nieuwkerk een zaterdagavondprogramma gaat maken op NPO1. Op vrijdagavond 27 maart stopt hij met De Wereld Draait Door, waarmee hij 15 seizoenen dagelijks te zien was. Voor de vooravond is omroep bezig met de ontwikkeling van een nieuw programma.

“DWDD was een weergaloos avontuur, waarin ik veel dromen heb zien uitkomen. We hebben in die dagelijkse drie kwartier televisie veel bedacht, veel gedurfd, veel voor mekaar

Lees verder

Kamervragen VVD Tom Kabinet en btw op e-boeken

Geschreven door Edwine Bos op - geen reacties.

Waarom mogen bibliotheken wel e-books aan meerdere gebruikers uitlenen, maar marktparttijen als Tom Kabinet geen tweedehands e-books mogen verkopen? Dat is de vraag die kamerleden Zohair El Yassini en Helma Lodders van de VVD als een van de kamervragen hebben gesteld.

De website voor verkoop en koop van tweedehands e-books, Tom Kabinet, stopte eerder met de activiteiten op de website. De uitspraak van het Europese Hof van Justitie maakte dat het bedrijf geen

Lees verder

“The Letter for the King” als Serie op Netflix

Geschreven door Edwine Bos op 14-02-2020 - geen reacties.

‘The Letter fort he King’, gebaseerd op een populaire avonturenboek ‘Brief voor de koning’ van Tonke Dragt komt als serie uit op Netflix.

De serie werd opgenomen in Nieuw-Zeeland en Praag en zal in zes delen uitgezonden worden. Er zijn rollen weggelegd in de internationale cast  voor Nederlandse acteurs zoals Yorick van Wageningen en Gijs Blom. De Britse acteur Amir Wilson speelt de hoofdrol van ridder Tiuri. De verdere acteurs zijn o.a.

Lees verder

Toneelschrijfprijs zoekt winnaar voor 2020

Geschreven door Edwine Bos op 11-02-2020 - geen reacties.

De Toneelschrijfprijs wil de Nederlandse toneelschrijfkunst en de opvoering van het Nederlandstalig toneelwerk stimuleren en onder de aandacht brengen. De winnende auteur wint een geldprijs waarmee hij/zij de kans krijgt het schrijverschap verder te ontwikkelen. De prijs die verbonden is aan de Toneelschrijfprijs is 10.000 euro, en de winnaar wordt in september 2020 bekend gemaakt. Dit zal gebeuren tijdens het Theaterfestival in Brussel.

Toneelschrijfprijs is op zoek naar theaterauteurs die met hun teksten

Lees verder

Jules Deelder overleed week na inleveren manuscript van biografie

Geschreven door Edwine Bos op 10-02-2020 - geen reacties.

Een week na het inleveren van het manuscript van de biografie van Jules Deelder overleed Jules. Journalist Anton Slotboom heeft besloten aan het boek door te werken en alsnog op een later tijdstip uit te brengen. De journalist was geschokt toen hij een het telefoontje kreeg met het treurige nieuws. Hij was klaar met schrijven, echter direct na het nieuws besloot hij verder te schrijven. “Dit boek was al een eerbetoon, maar

Lees verder

De Shortlist voor de Grote Poëzieprijs is bekend

Geschreven door Edwine Bos op - geen reacties.

In 2019 bekroonde voor de eerste keer De Grote Poëzieprijs de beste bundel van het jaar beloond met 25.000 euro. De Grote Poëzieprijs volgt hiermee de VSB Poëzieprijs op. Het VSBFonds maakte in 2017 bekend te zullen stoppen. In 2019 is de prijs overgenomen door het Elise Mathildefonds en  het van Beuningen/Peterich-fonds die de prijs voort gaan zetten onder De Grote Poëzieprijs.

De VSB Poëzieprijs werd in 1994 ingesteld. VSBfonds was is

Lees verder

Boek van de maand januari 2020: ‘Het jaar dat Shizo Kanakuri verdween’ van Franco Faggiani

Geschreven door Edwine Bos op 29-01-2020 - geen reacties.

In DWDD werd door de vier bekende boekenhandelaren weer het boek van de maand bekend gemaakt. Ronnie Terpstra, Grietje Braaksma, Wouter Cajot en Manda Heddema hadden weer een prachtige selectie meegenomen waarover zij vertelde en een keuze hadden gemaakt.

Boek van de maand ‘Het jaar dan Shizo Kanakuri verdween’, vertelt het verhaal over een Japanse hardloper. In 1912 wordt hij uitgezonden naar de Olympische Spelen als gedoodverfd winnaar van de marathon. Hij haalt

Lees verder

Huis van het boek tentoonstelling door DJ Ruud de Wild

Geschreven door Edwine Bos op 24-01-2020 - geen reacties.

Huis van het boek werkt in samenwerking met Ruud de Wild, radiomaker en kunstenaar, aan de tentoonstelling ‘Ruud de Wild, songboek. Reis langs de mooiste Nederlandse liedboeken’.

Bezoekers worden meegenomen langs de mooiste Nederlandse liederen en liedboeken. Muziek van nu tot muziek uit de middeleeuwen.

De Nederlandse liedgeschiedenis is een rijke geschiedenis. Ruud de Wild laat de bezoeker vanuit zijn eigen persoonlijke keuze zien in hoeveel verschillende vormen de liedjes bewaard zijn gebleven.

Lees verder

Meer dan 100 miljoen pagina’s uit kranten, boeken en tijdschriften

Geschreven door Edwine Bos op - geen reacties.

De KB, Nationale Bibliotheek heeft samen met diverse instellingen 30.000 nieuwe boeken toegevoegd aan Delpher. Bezoekers kunnen vrij gebruikmaken van al het materiaal in deze gigantische zoekmachine. Te denken aan onderzoek of studie is alles voor handen.

Op het moment zijn er zo’n 2000 kinderboeken toegevoegd. Het is een pracht van wat er zoal te vinden is. Zo zijn er kinder- en prentenboeken uit 1820 en 1830. Leerzame en prachtige naslagwerken.

Het Nationaal

Lees verder