Boekennieuws.

Nieuws, reportages en achtergronden uit de wereld van het boek

actueel

Aankondiging verhoging btw geeft onrust in boekenland

Onderdeel van de plannen van het kersverse kabinet is ook het verhogen van het lage btw-tarief, waar ook het gedrukte boek onder hoort, van 6 naar 9 procent. De maatregel maakt onderdeel uit van een algemene herziening van het belastingstelsel. Volgens cijfers van het ministerie van Financiën betekent deze verhoging dat uitgeefproducten jaarlijks gezamenlijk ruim 90 miljoen euro duurder worden.

Begrijpelijkerwijs maken de KBb (Koninklijke Boekverkopersbond) en NUV (Het Nederlands Uitgeversverbond) zich grote zorgen over deze maatregel. De omzet in boeken daalt al enige tijd gestaag in Nederland, met als uitzondering de omzet in kinderboeken. Op 5 oktober werd nog bekendgemaakt dat in week 39 de omzet van A-boeken daalde met 3,3% ten opzichte van de omzet in 2016.

Ook christelijke uitgevers lieten weten niet blij te zijn met de geplande btw verhoging. Ook de christelijke boekenmarkt heeft het op dit moment zwaar. Uitgeverijen, scholen, bibliotheken en uiteindelijk de lezer zullen de gevolgen van deze lastenverzwaring voelen. Saillant detail is dat de Tweede kamer al geruime tijd aandringt op een verlaging van het btw-tarief voor digitale media. Vormt de aangekondigde btw verhoging de doodsteek voor gedrukte uitgeefproducten?

Geschreven door Marieke op 09-10-2017.