Boekennieuws.

Nieuws, reportages en achtergronden uit de wereld van het boek

actueel

Aantal bezoekers aan Bibliotheek stijgt

Door de toename van digitale collectie en het organiseren van meer activiteiten is er in 2018 ongeveer 62,6 miljoen keer een bezoek gebracht aan de bibliotheek. Dat komt neer op een stijging van 5% ten opzichte van 2017. De rol van de klassieke uitleenbibliotheek verschuift steeds meer naar brede maatschappelijke bibliotheken.

De bibliotheek heeft de wettelijke taak om aan persoonlijke ontwikkeling bij te dragen. Daarbij de verbetering van de maatschappelijke kansen van het algemeen publiek. Voor de bibliotheek blijft de collectie een belangrijk middel voor het vervullen van deze taak, echter de omvang van de collecties en het aantal leden en uitleningen bleven afnemen.

Door het organiseren van activiteiten en het gebouw steeds meer in te zetten als ontmoetings-, studie-, en werkplaats naast de collectie nam het aantal bezoekers toe. In 2018 werden er ruim 200.000 activiteiten georganiseerd op het gebied van informatie en kennis ( 13%), leesbevordering literatuur (33%), educatie en ontwikkeling (43%), ontmoeting en debat (4%) en kunst en cultuur (7%).

Voor leesbevordering bij kinderen werden zo’n 20.000 activiteiten aangeboden en voor taalvaardigheid bij volwassenen zo’n 32.000 activiteiten. Dit zijn een aantal voorbeelden en deze activiteiten resulteerde in de stijging. Om deel te nemen aan de activiteiten is een lidmaatschap niet verplicht.

De Koninklijke Bibliotheek maakte gebruik bij het onderzoek van de cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Geschreven door Edwine Bos op 21-11-2019.