Boekennieuws.

Nieuws, reportages en achtergronden uit de wereld van het boek

actueel

April, dé maand voor boeken over WOII

Frank Krake schreef het boek De Laatste Getuige, het verhaal van Wim Alosery, een 94-jarige Amsterdammer man die tijdens de Tweede Wereldoorlog drie concentratiekampen overleefde, hij vertelde over wat hij daar meemaakte aan Krake, die naar eigen zeggen eerst zijn vertrouwen moest winnen. Bijna 75 jaar nadat de gebeurtenissen in het boek zich afspeelden, is het boek afgelopen week verschenen.

Wim komt in de Tweede Wereldoorlog terecht in Braunschweig, Duitsland. Hij is niet van plan daar te blijven en maakt samen met een vriend een plan om te ontspannen. De moeder van die vriend was Duits en hij had een Duits paspoort. Dit gaf de twee vrienden dekking als ze onderweg zouden worden verhoord. Wim wilde koste wat kost naar huis, hij klom in zijn wanhoop in het donker op een personentrein die hem weer naar Nederland bracht. Makkelijker werd het er niet op voor de jonge Wim, want eenmaal thuis bleek dat hij moest onderduiken. Niet lang, helaas werd hij snel ontdekt en overgebracht naar kamp Amersfoort en na een tijd verder op transport gesteld naar Neuengamme. Ook kwam Wim nog in een ander kamp terecht. Hier had hij het heel zwaar. Uiteindelijk belandde Wim weer in Neuengamme, waar hij aan het einde van de oorlog op transport gezet werd naar een haven. Alle gevangenen moesten verdwijnen en een methode om dat te bereiken was ze afvoeren op schepen. Eenmaal aan boord was Wim’s leed nog niet ten einde, want het schip ging ten onder.

Frank Krake is blij dat Wim hem genoeg vertrouwde om zijn verhalen los te durven laten. “Ik ken nu meer verhalen dan zijn eigen kinderen”, aldus Frank. Bij de presentatie van De Laatste Getuige, afgelopen week, overhandigde Wim Alosery het eerste exemplaar van het boek aan zijn twee jaar oudere zus.

Geschreven door Marieke op 10-04-2018.

Reacties op "April, dé maand voor boeken over WOII"