Boekennieuws.

Nieuws, reportages en achtergronden uit de wereld van het boek

actueel

Bibliotheken in Nederland steeds dunner gezaaid

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft onderzocht hoe ver Nederlanders per gemeente moeten reizen om bij een bibliotheek te komen. Gisteren verscheen het onderzoeksrapport. De uitkomsten liegen er niet om: we zijn gezakt van 1070 bibliotheken in 2012 naar 1030 in 2014. De belangrijkste oorzaak voor deze sluitingen én voor de gedaalde servicekwaliteit bij de resterende bibliotheken zijn de bezuinigingen op kunst en cultuur die de afgelopen jaren zijn doorgevoerd.

Met het oog op de ontlezing in Nederland (en de rest van de wereld) is dat reden tot zorg. Niet alleen moet je verder reizen om een boek, dvd, cd of bundel periodieken te lenen, maar je moet dat ook nog eens doen in een gebouw waar je op minder service van het personeel kan rekenen. Het is de vraag hoelang er nog bibliotheekmedewerkers met de benodigde kennis zijn, voordat ze zijn vervangen door goedkope krachten die wellicht moeite hebben om de simpelste vragen te beantwoorden.

De spreiding van de bibliotheken is overigens niet gelijk in heel Nederland. In Amsterdam struikel je ongeveer elke zevenhonderd meter over een bibliotheek, terwijl de inwoners van de gemeente Noord-Beveland (Zeeland) 14,5 tot zelfs 18 kilometer moeten afleggen om een boek te lenen. Heel erg jammer, want een bibliotheek biedt meer dan een leenservice zoals ook op internet te vinden is. Een bibliotheek is een oase van rust, waar je geconcentreerd aan de slag kunt, of dit nu lezen is of het bekijken van oude documenten, om maar twee voorbeelden te noemen.

Geschreven door admin op 02-03-2015.

Reacties op "Bibliotheken in Nederland steeds dunner gezaaid"

 1. Onbegrijpelijk! Ook in de gemeente Coevorden gaan de meeste bibliotheken dicht, terwijl deze toch grotendeels dank zij vrijwilligers konden bestaan. Nederland krijgt steeds meer cultuurbarbaren.

  Reactie by Judith on 3 maart 2015 at 14:43

 2. ” dunner geZAAID’ ?….bedoel je dat bibliotheken een grassoort zijn ?
  Schrijf toch gewoon: “Het aantal bibliotheken neemt enorm af”
  Stop aub met “mooischrijverij” , want jullie maken belachelijke fouten.
  Tip: ga een uitdrukkingen en gezegdes leren. Dan kun je die misschien ooit eens gebruiken. Maar nu nog niet !

  Reactie by Lebel on 18 mei 2015 at 21:41