Boekennieuws.

Nieuws, reportages en achtergronden uit de wereld van het boek

actueel

Biografie over Ahmed Aboutaleb verschijnt 14 november

Ahmed Aboutaleb is bijna aan het einde van zijn tweede termijn van een 10-jarig burgemeesterschap van Rotterdam. In een biografie die 14 november verschijnt beschrijven nieuwsverslaggever en politiek columnist ‘Ruben Koops’ (1986) samen met financieel journalist bij dagblad Trouw, ‘Elisa Hermanides’ (1982) het verhaal van Aboutaleb. Hierin wordt duidelijk hoe het Aboutaleb als Marokaanse zoon van een dorpsimam tot eerste islamitische burgemeester van een grote Europese stad uit te groeien.

Aboutaleb bracht zijn jeugd door in Beni Sidel, een klein dorp in het Rifgebergte. Op 15-jarige leeftijd kwam hij in 1976 met zijn moeder en broers naar Nederland. Hij studeerde en met hard studeren en werken bereikte Aboutaleb het tot burgemeester van Rotterdam. Hij werd in 2008 voorgedragen voor het burgemeesterschap van Rotterdam. Alles ging niet zonder slag of stoot, toch werd bij stemming van het kabinet op 31 oktober 2008 de benoeming een feit. Hij volgde daarna op 5 januari Ivo Opstelten op als burgemeester.

De schrijvers van de biografie bieden inzicht in het karakter, de ontwikkeling en de omgeving van Aboutaleb. Het verhaal is onafhankelijk en beschrijft zonder de schaduwkanten uit het oog te verliezen, het succes van de ambitieuze politicus.

Geschreven door Edwine Bos op 08-11-2019.