Boekennieuws.

Nieuws, reportages en achtergronden uit de wereld van het boek

actueel

Boek over het oude Rome

In het boek 24 uur in het oude Rome, Het dagelijks leven van de Romeinen, stappen we terug in de tijd en volgen we gedurende een etmaal een aantal inwoners van de eeuwige stad in het jaar 137 na Christus. Het boek van Philip Matyszak vertelt de verhalen van onder andere een bakker, een moeder, een senator, een slavin, een gladiator, een prostituee en een scholier op het moment dat het Romeinse rijk het hoogtepunt van zijn macht kent. Het is de drukste en grootste stad ter wereld. Overal ligt de dood op de loer. Gezondheidszorg en een politie-apparaat staan nog in de kinderschoenen en veel sociale voorzieningen kent men nog niet. De meeste mensen hebben een kort en ellendig leven, vanuit ons standpunt gezien. Zo ervaarden de burgers van het Rome van destijds het echter niet.

Door de vele citaten uit de klassieke literatuur, aanvullende informatie en zelfs enkele recepten, komt een tijd tot leven die nog altijd tot de verbeelding spreekt.

Philip Matyszak is een Brit die Romeinse geschiedenis studeerde aan het St. John’s College in Oxford. Behalve schrijver is hij docent aan het Madingley Hall Institute in Cambridge. Hij heeft een groot aantal boeken op zijn naam staan, waarvan er verschillende vertaald zijn in het Nederlands.

Geschreven door Johanna Kraakman op 22-04-2019.