Boekennieuws.

Nieuws, reportages en achtergronden uit de wereld van het boek

actueel

Boek over kind in Tweede Wereldoorlog

Afgelopen zaterdag werd het boek Zo, ben jij er ook nog? gepresenteerd in boekhandel Donner in Rotterdam. Het boek vertelt het verhaal van het gezin Bazuijnen. In 1941 werd de vader van Roos weggevoerd en in 1942 haar moeder. De dan tienjarige Roos bleef alleen achter met haar twee zusjes in het ouderlijk huis en probeerde zo goed en zo kwaad als het kan het dagelijks leven voort te zetten. De moeder van Roos overleefde de kampen en keerde terug naar haar dochters.

De schrijvers Bert van Slooten en Elly van der Klauw zochten uit wat er met de ouders van Roos gebeurde en schetsen een beeld van het prille verzet in de oorlog. Het boek is een portret van een intellectueel communistisch gezin dat geschonden uit de oorlog komt.

Burgemeester Aboutaleb mocht het eerste exemplaar in ontvangst nemen uit handen van Roos Derks-Bazuijnen. De burgemeester vindt het belangrijk dat dit soort literatuur door jonge mensen worden gelezen. Hij gaat jaarlijks met scholieren naar Westerbork en wil het boek aanschaffen voor de volgende groep waarmee hij gaat.

Geschreven door Johanna Kraakman op 15-04-2019.