Boekennieuws.

Nieuws, reportages en achtergronden uit de wereld van het boek

actueel

Susan Sontag schreef beroemd boek, en niet haar man

De Amerikaanse schrijfster Susan Sontag schreef niet alleen vier romans, een aantal korte verhalen en vele essays, maar ook het beroemde boek Freud, The Mind of the Moralist. Dit boek kwam uit in 1959 en werd als baanbrekend beschouwd. Het maakte socioloog Philip Rieff, de officiële schrijver en tevens de echtgenoot van Sontag, tot een ster in de literaire en academische wereld.

De onthulling dat niet de man van Sontag, maar Sontag zelf het boek schreef, is gedaan door Benjamin Moser. Zijn biografie over Sontag, die in 2004 overleed, komt in september uit. Volgens Moser waren er al langer geruchten dat het boek door Sontag geschreven zou zijn. Dit werd steeds in twijfel getrokken omdat Sontag toentertijd nog zo jong was.

Sontag heeft dus nooit de credits gekregen voor het boek. Wordt zij in de eerste edities nog bedankt door haar man, in latere edities komt haar naam niet meer voor. Volgens Moser had Sontag daarmee ingestemd omdat Rieff gedreigd had bij de scheiding hun enige zoon mee te nemen. Na de scheiding werd Sontag alsnog een bekende schrijfster.

In de geschiedenis zijn veel meer gevallen bekend waarin mannen goede sier hebben gemaakt met het werk van vrouwen.

Geschreven door Johanna Kraakman op 20-05-2019.