Boekennieuws.

Nieuws, reportages en achtergronden uit de wereld van het boek

actueel

Boek van de maand januari 2020: ‘Het jaar dat Shizo Kanakuri verdween’ van Franco Faggiani

In DWDD werd door de vier bekende boekenhandelaren weer het boek van de maand bekend gemaakt. Ronnie Terpstra, Grietje Braaksma, Wouter Cajot en Manda Heddema hadden weer een prachtige selectie meegenomen waarover zij vertelde en een keuze hadden gemaakt.

Boek van de maand ‘Het jaar dan Shizo Kanakuri verdween’, vertelt het verhaal over een Japanse hardloper. In 1912 wordt hij uitgezonden naar de Olympische Spelen als gedoodverfd winnaar van de marathon. Hij haalt de finish niet, maar verdwijnt.

Het verdwijnen heeft te maken met het feit dat hij tijdens het lopen van de marathon bezwijkt. Uit schaamte en angst voor zijn ouders, die hij denkt teleurgesteld te heb ben trekt hij zich terug in de bergen. Niemand heeft enig idee waar hij is gebleven.  Jaren later wordt hij als oude man ontdekt door een Zweedse journalist. Deze kent zijn verhaal en onthult wat er precies gebeurde toen hij de marathon liep en waar hij al die jaren is geweest.

‘Alles wat was, hoe ga je om met afscheid? ‘ van Stine Jensen

Deze aanrader is een kinderboek dat uiteindelijk door iedereen gelezen kan worden. Hoe ga je om met afscheid nemen van mens, dier of plek. Allen zijn herkenbare situaties en waargebeurde anekdotes die Stine Jensen op en filosofische wijze kinderen inzicht geeft en daarnaast tips om met deze situaties om te gaan.

Na het nemen van afscheid, komt er iets nieuws voor terug. Dat is het mooie van afscheid nemen, hoe zwaar afscheid ook kan zijn.

‘Een goede nachtrust’ van Peter Buurman

Wanneer een inbreker ’s nachts met veel kabaal een huis is binnengevallen, ontdekt hij een man. Deze ligt bedekt met stof op bed en lijdt aan waanbeelden. Dan gebeurt er iets vreemds: de twee mannen stappen samen op de scooter van de inbreker en rijden de nacht in. Samen gaan ze o.a. naar een grillroom en een soort kliniek/zonnestudio. De roman is humoristisch, magisch-realistisch over slapen gaan en wekker worden.

‘De laatste trein naar de vrijheid’ van Meg Waite Clayton

Het waargebeurde verhaal over de Nederlandse verzetsstrijder Truus Weijsmuller, die haar leven op het spel zet om Joodse kinderen naar een veiliger gebied te mokkelen. Landen sluiten de grenzen om de stroom vluchtelingen een halt toe te roepen. Groot Brittannië geeft aan de kinderen uit het Duitse Rijk toe te laten. Truus eist van Eichmann toestemming te geven deze kinderen te mogen redden. Zo redt zij duizenden kinderen op een gevaarlijke tocht. Lukt het haar de kinderen te redden?

Geschreven door Edwine Bos op 29-01-2020.