Boekennieuws.

Nieuws, reportages en achtergronden uit de wereld van het boek

actueel

Boek van de maand oktober: Verzamelde gedichten van Menno Wigman

Tijdens mijn ondertussen favoriete programma op de laatste dinsdag van de maand werd tijdens de uitzending van DWDD het boek van de maand oktober gekozen. De jury bestond uit: Ronnie Terpstra (Boekhandel Van der Velde, Leeuwarden), Grietje Braaksma (Broese Boekverkopers, Utrecht), Wouter Cajot (‘t Stad Leest, Antwerpen) en Manda Heddema (Boekhandel De Koperen Tuin, Goes)

Nog nooit eerder werd er een dichtbundel gekozen als boek van de maand, echter dit keer kwam de prachtige Verzamelde Gedichten van Menno Wigman deze eer toe.  De ‘Verzamelde Gedichten’ werd samengesteld door goede vrienden van Wigman, Neeltje Maria Min en Rob Schouten. Voor de Nederlandse poëzie was het overlijden van Wigman een slag. Hij overleed in 2008 op 51-jarige leeftijd. Wigman wist zowel vakgenoten als geïnteresseerd publiek voor literatuur voor zijn dichtkunst te winnen. Hij schreef 5 dichtbundels, een dagboek en een essaybundel. Daarnaast vele vertalingen, bloemlezingen en gelegenheids-uitgaven.

In de uitzending kwamen nog 3 prachtige boeken aan de orde.

De wetten van water van Cynan Jones, vertaald door Jona Hoek.
De wetten van water geeft in twaalf samenhangende verhalen een schets van een op het randje verkerende wereld van een klimaatapocalyps. Ronnie Terpstra haalde aan dat Cynan Jones de meester van de witregels wordt genoemd.

Waagstukken  van Charlotte Van den Broeck

In dit boek beschrijft Charlotte dertien teksten over tragische architecten. Verhalen over bekende bouwmeesters die op of in zelf ontworpen gebouwen zelfmoord pleegde. Ook werd zelfmoord gepleegd omwille van een ontworpen gebouw. De afgelopen jaren reisde Van  den Broeck de architecten en hun noodlot na.

Een stralende toekomst van Rebecca Makkai, vertaald door Harm Damsma en Niek Miedema
Een meeslepend en aangrijpend verhaal over het leven in lijden van de aidscrisis van de jaren 80, waarin 30 jaar later Fiona, de zus van de overleden Nico  weer wordt geconfronteerd met de verwoestende effecten van die aidscrisis op haar leven heeft gehad. Grietje Braaksma noemde het boek: ‘Verbijsterend en hoopvol.

Geschreven door Edwine Bos op 31-10-2019.