Boekennieuws.

Nieuws, reportages en achtergronden uit de wereld van het boek

actueel

Boek van het Jaar 2017 gaat over Gijp

Het Nederlandse publiek heeft gestemd en daarmee bepaald wie de NS Publieksprijs 2017 in ontvangst mocht nemen. Winnaar is, voor de derde keer, Michel van Egmond met De wereld volgens Gijp. In 2013 won Van Egmond al met Gijp en in 2014 met Kieft. Van Egmond ontvangt een sculptuur van Jeroen Henneman en er is een geldbedrag van 7500 euro aan de prijs verbonden. Bovendien krijgt hij, hoe kan het ook anders als je de NS Publieksprijs wint, Een NS Vrij 1e klas abonnement voor de duur van één jaar.

Van Egmond kreeg 27% van de stemmen, Geert Mak met De levens van Jan Six kreeg 23%, hij eindigde hiermee als tweede. Sinds 1987 wordt de Publieksprijs voor het Nederlandse Boek al uitgereikt, in 2001 werd de NS sponsor van deze prijs en is naam van de sponsor in de prijs geslopen. Het Nederlandse publiek kan via diverse kanalen op zijn favoriete boek kiezen, uit de zes geselecteerde, oorspronkelijk Nederlandstalige boeken die tot de bestverkochte titels van het afgelopen jaar

Er zijn twee dingen die mij bij deze prijs storen. Ten eerste, als een boek tot de bestverkochte titels van een jaar behoord, zegt dat eigenlijk niks over de literaire kwaliteit van dat boek. Als je vervolgens het Nederlandse publiek de vrije hand geeft om uit deze boeken het ‘beste’ te kiezen, heeft dat al helemaal niets meer met literatuur, noch met het niveau te maken. De uitkomst kan door allerlei grappenmakers of leken die nog nooit een boek van dichtbij gezien hebben bepaald worden. Ik feliciteer Michel van Egmond van harte met zijn prijs, maar om deze titel nou Boek van het Jaar 2017 te noemen?

Geschreven door Marieke op 28-11-2017.