Boekennieuws.

Nieuws, reportages en achtergronden uit de wereld van het boek

actueel

Boekenweekgeschenk versus essay

Waar het Boekenweekessay Natuurlijk van natuurkundige, politicus en jeugdauteur Jan Terlouw een oprecht pleidooi is voor duurzaamheid, een boekje waar je de liefde voor de natuur van de schrijver in kan voelen, wordt het Boekenweekgeschenk Gezien de feiten van Griet Op de Beeck neergesabelt als ondermaats en ‘geen propoganda voor het Nederlandse boek’ in niet malse recensies. Wat is er werkelijk aan de hand?

Even de feiten. Griet Op de Beeck heeft tot nu toe vier boeken geschreven, die alle juichend ontvangen werden. Ze is sinds 2013, het jaar van haar debuut, een gevierd auteur die diverse literaire prijzen ontving. Jan Terlouw is schrijver van jeugdliteratuur sinds 1970. Naast en ook voor zijn bestaan als auteur promoveerde Terlouw op een onderzoek naar kernfusie en ook heeft hij een hele politieke carrière achter de rug, waarbij hij zich in de Tweede Kamer vooral bezighield met de onderwerpen economie, energie en milieu.

Zonder een waardeoordeel over het Boekenweekgeschenk te willen geven, want dat hebben al genoeg mensen gedaan, zou je kunnen stellen dat haar gebrek aan ervaring Op de Beeck hier parten heeft gespeeld, naast de druk die het schrijven van hét Boekenweekgeschenk met zich meebrengt. Een grote eer vond ze het, vertelde Op de Beeck in een eerder interview. En wie van ons is er nog nooit gestruikeld over de drempel van hoge verwachtingen?

Geschreven door Marieke op 13-03-2018.