Boekennieuws.

Nieuws, reportages en achtergronden uit de wereld van het boek

actueel

Brusseprijs voor Thomas Rueb

Afgelopen zaterdag werd in het NOS programma “Met het Oog op Morgen” bekend gemaakt dat journalist, presentator en schrijver Thomas Rueb de Brusseprijs heeft gewonnen met zijn boek Laura H. het kalifaatmeisje uit Zoetermeer.

Thomas Rueb schreef over Laura H. uit Zoetermeer, die in 2015 met haar man en kinderen vertrok naar IS-gebied. Hij volgde haar spoor tot in Irak, reconstrueerde haar bekering, haar leven in het kalifaat en haar terugkeer. In het radioprogramma vertelde Rueb dat het goed gaat met Laura. Ze is vorige week geslaagd voor de Havo en is druk met het opvoeden van haar kinderen.

De jury: “De overtuiging waarmee Rueb Laura’s leven voor en in het Kalifaat dichtbij weet te brengen is overrompelend en wint aan kracht doordat de schrijver het verhaal vertelt vanuit zijn eigen vragen en verbazing. Daarbij is het boek zo rijk aan details, dat je als lezer daadwerkelijk het gevoel hebt dat je het allemaal zelf meemaakt.”

De Brusseprijs wordt jaarlijks uitgereikt voor het beste journalistieke boek en is een initiatief van het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten. De prijs is vernoemd naar journalist Marie Joseph Brusse, die leefde tussen 1873 en 1941. Rueb was een van de vijf genomineerden voor de prijs.

Geschreven door Johanna Kraakman op 17-06-2019.