Boekennieuws.

Nieuws, reportages en achtergronden uit de wereld van het boek

actueel

Dagelijks Werk van Renate Dorrestein verschijnt

Deze week komt Dagelijks Werk uit, het boek waarin Dorrestein niet aleen een prachtig beeld schetst van haar schrijversleven, maar wat tevens kan dienen als autobiografie, compleet met de correspondentie die zij voerde met collega’s, boekverkopers, lezers en redacteuren. Het schrijversleven van Dorrestein behelst tientallen boeken, talloze artikelen en vele lezingen. Door middel van een selectie uit al deze teksten laat zij in Dagelijks Werk zien hoe lang bepaalde thema’s al bij een schrijver kunnen leven. Soms na vele jaren onderzoek en ‘rijping’ kan een thema toegepast worden – en soms komt het er helemaal niet van.

De selectie van teksten vormt een indrukwekkend schaduwoeuvre en al lezende leren we de bronnen van Dorrestein’s werk kennen. Het typeert de auteur dat ze alle gekozen stukken voorziet van rake en humoristische teksten, een waar genot voor haar trouwe lezers.

Het idee voor een nieuw boek kreeg ze in 2016 al, maar helaas moest Renate Dorrestein de strijd aanbinden met slokdarmkanker. Tegen haar assistente zei ze, tijdens het vernietigen van persoonlijke aantekeingen en correspondenties : “Stel je voor dat je na je dood, als je je niet meer kunt verweren, een biográáf achter je aan krijgt.” Blijkbaar een schrikbeeld voor de schrijfster.

Renate Dorrestein is ze voor. Ze laat op haar geheel eigen en schitterende manier zien hoe zij in het schrijversschap uitblinkt.

Geschreven door Marieke op 03-04-2018.

Reacties op "Dagelijks Werk van Renate Dorrestein verschijnt"