Boekennieuws.

Nieuws, reportages en achtergronden uit de wereld van het boek

actueel

David van Reybrouck ontvangt prestigieuze prijs

Woensdag 6 december mag Van Reybrouck in het Europees Parlement in Brussel de Prix du livre européén in ontvangst nemen voor de Franse vertaling van zijn boek Zink. In dit boek vertelt Van Reybrouck het verhaal van de voormalige ministaat Neutraal Moresnet aan de hand van de levensgeschiedenis van een opmerkelijke bewoner. Het ministaatje Neutraal

Moresnet bestond van 1816 tot 1919 en maakt nu deel uit van Duitstalig België. Opvallend is dat Zink, een non-fictie boek, de prijs voor het Europese Boek kreeg toebedeeld in de categorie roman. De auteur schrijft hier zelf op zijn Facebookpagina over: “De jury, met aan het hoofd de Duitse filmregisseur Florian Henckel Von Donnersmarck (Das Leben der Anderen), was zo enthousiast over de literaire stijl dat het boek won in de categorie roman”.

David van Reybrouck is een Belgisch cultuurhistoricus, archeoloog en schrijver. Wij kennen hem vooral van zijn non-fictie boek Congo. Een geschiedenis. Met dit boek won Van Reybrouck in 2010 eerst de AKO Literatuurprijs en later de Libris Geschiedenis Prijs. Een deel van het ontvangen prijzengeld schonk hij aan Human Rights Watch. Het is de wens van Van Reybrouck om Congo. Een geschiedenis ook in Congo te verspreiden, ondanks het gebrek aan boekhandels aldaar.

Geschreven door Marieke op 05-12-2017.