Boekennieuws.

Nieuws, reportages en achtergronden uit de wereld van het boek

actueel

De Internationale Boek- en Copyrightdag

23 April is de Internationale Boek- en Copyrightdag, een wereldwijd gebeuren dat door UNESCO is opgezet. Overal op de wereld zijn er speciale evenementen die door leden van ILAB (International League of Antiquarian Booksellers) worden gehouden. In Antwerpen organiseren Antiquariaat Secundus en Erik Tonen Books een pop-up boekenmarkt en in Boedapest wordt een tentoonstelling gehouden bij het Cervantes Instituut van alle Hongaarse uitgaven van Don Quichotte.

Wel toepasselijk, gelet op de datum, 23 april is namelijk de dag waarop diverse schrijvers zoals Miguel de Cervantes Saavreda, William Shakespeare en Vladimir Nabokov het tijdelijke voor het eeuwige verruilden. UNESCO heeft deze dag daarom speciaal uitgekozen voor dit gebeuren, met het oog op het verbreiden van de geletterdheid over de hele wereld. Dit jaar wordt er gecollecteerd bij elk evenement voor de laaggeletterde kinderen in Sudan. In Antwerpen, waar het evenement gepland staat in Bibliotheek Permeeke, kunt u bijvoorbeeld een klein bedrag van rond de drie euro deponeren (of meer) en dan symbolisch een cover in de daartoe bestemde boekenkast zetten.

In Australië, Japan en Italië zijn er ook boekenbeurzen: te Sydney, Dunkeld, Tokyo en Milaan. In Kaapstad zal een liefdadigheidsveiling plaatsvinden die georganiseerd wordt door het platform AntiquarianAuctions.com dat door antiquaar Paul Mills is opgezet. In Nederland is Antiquariaat Isis ook bezig om iets moois te maken, op 23 april zal de Folkingestraat omgetoverd worden tot iets bijzonders en een markt zal daar ook plaatsvinden. Dus waar u ook heengaat op aarde, de kans is groot dat u op 23 april de boekenevenementen niet kan ontlopen.

Geschreven door Vincent op 20-04-2015.