Boekennieuws.

Nieuws, reportages en achtergronden uit de wereld van het boek

actueel

De Shortlist voor de Grote Poëzieprijs is bekend

In 2019 bekroonde voor de eerste keer De Grote Poëzieprijs de beste bundel van het jaar beloond met 25.000 euro. De Grote Poëzieprijs volgt hiermee de VSB Poëzieprijs op. Het VSBFonds maakte in 2017 bekend te zullen stoppen. In 2019 is de prijs overgenomen door het Elise Mathildefonds en  het van Beuningen/Peterich-fonds die de prijs voort gaan zetten onder De Grote Poëzieprijs.

De VSB Poëzieprijs werd in 1994 ingesteld. VSBfonds was is een van de grootste particuliere vermogensfondsen, maar wilde zijn aandacht gaan richten op onderlinge verbindingen tussen mensen.

De Grote Poëzieprijs heeft tot doel de Nederlandstalige poëzie te stimuleren. Tussen de nominaties en de prijsuitreiking zullen er educatietrajecten op scholen en podiumactiviteiten worden uitgevoerd. Begin februari zijn de nominaties bekend gemaakt en 21 maart zal de prijsuitreiking plaatsvinden.

In de shortlist staan de volgende schrijvers met hun werken. Ellen Deckwitz met  Hogere natuurkunde, Asha Karami met Godface, Vrouwkje Tuinman  met Lijfrente, Peter Verhelst met  Zon  en Marwin Vos  met Het leven van sterren.

Geschreven door Edwine Bos op 10-02-2020.