Boekennieuws.

Nieuws, reportages en achtergronden uit de wereld van het boek

actueel

De wereld van Plinius

Na twaalf jaar is De wereld eindelijk weer leverbaar. Het boek met een ruime en representatieve gekozen selectie uit de Naturalis historia van Plinius de Oudere. Een intrigerend man, die Plinius. Tijd was kostbaar voor hem, om die optimaal te benutten liet hij zich tijdens het eten en baden voorlezen. Ook ´verknoeide´hij liever geen tijd met slapen, zo voorkwam hij dat hij iets zou missen: Vita vigilia est (het leven is: wakker zijn).

Plinius stamde uit een rijke familie en kon daarom studeren. Hij is Romeins ridder geweest onder de keizers Claudius, Nero en Vespasianus, voor deze laatste was hij ook werkzaam als advocaat en adviseur. Vanwege staatszaken kwam hij op vele plaatsen in het Romeinse Rijk, Maar ondanks al dit reizen, las en schreef Plinius de Oudere voornamelijk. Zijn dorst naar kennis en de drang om dit vast te leggen maakte dat hij jarenlang alle feiten verzamelde en ze later vastlegde in  37 boeken die samen de Naturalis Historia vormden. Deze boeken bevatten alle antieke kennis van Romeinen en Grieken over hemel en aarde, mensen, dieren, planten, geneesmiddelen, stenen, metalen en kunstwerken. Alles beschreef Plinius, zoals hondervijfentachtig soorten wijn en de opslag ervan, hoe touw, papyrus of glas gemaakt wordt en hoe je edelstenen vervalst. In een tijd waarin natuurgeneeskunde de normaalste zaak van de wereld was, somde hij honderden plantaardige en minerale geneesmiddelen op, goed tegen allerhande kwalen. Het is een allesomvattend boek, gelardeerd met anekdotes en sappige verhalen. Plinius laat zijn gevoel tussen de regels door spreken, zo is hij cynisch ten opzichte van decadente tijdgenoten die zijn interesse in wetenschap niet delen en merk je door zijn woordkeuze dat hij vijandig staat tegenover keizer Nero. De vulkaanuitbarsting van de Vesuvius werd Plinius de Oudere fataal. Als hij niet omgekomen was door het stof van de vulkaan had hij ongetwijfeld beschreven hoe een vulkaanuitbarsting er van dichtbij uitziet.

De wereld is al een aantal malen eerder in het Nederlands vertaald, voor het eerst in 1610. Later, in de zeventiende en achttiende eeuw was de Nederlandstalige Plinius een populair boek, dat bij veel ontwikkelde mensen te pronk lag naast de Bijbel. Een recente vertaling verscheen in 2004 bij Athenaeum-Polak & Van Gennep onder de titel: De wereld.

Geschreven door Marieke op 31-10-2018.