Boekennieuws.

Nieuws, reportages en achtergronden uit de wereld van het boek

actueel

Derde Indische Letteren-Lezing met Jacqueline Bel

In Leiden zal op vrijdag 18 oktober de derde Indische Letteren-Lezing plaatsvinden.
Tijdens deze lezing zal Jacqueline Bel, universitair hoofddocent moderne Nederlandse Letterkunde aan de Vrije Universiteit Amsterdam, een voordracht geven. Dit zal “Een gordel van smaragd? van Multatuli tot Birney.
In het beroemde slot van de canonieke en kritische roman Max Havelaar, waarin Multatuli koning Willem III verteld dat de Javaan in zijn naam wordt mishandeld, wordt de kolonie omschreven als “t prachtig rykvan Insulinde dat zich daar slingert om den evenaar, als een gordel van smaragd….’
Multatuli bedacht Gordel van smaragd als bijnaam van Nederlands-Indië. Het verwijst naar de uitgestrektheid van de Indonesische archipel en de schoonheid van de natuur van Indonesië.

Alfred Birney, auteur van de bestseller “De tolk van Java” gaf in een interview in 2018 aan dat hij de term haat. Hij geeft weer: Het zijn levende vertellingen over multiculturele spanningen, geen verhalen over de Gordel van Smaragd met zijn groene sawa’s en mystieke sfeer zijn romantisch.
Na deze uitspraak rijzen de vragen op: Wanneer werd de visie in de Max Havelaar vervangen door een nostalgisch tempo-doelle-verhaal en in hoeverre staat de Indisch-Nederlandse leteratuur nu in de kritische traditie van Max Havelaar? Welke elementen komen terug in de Indische roman die populair wordt na 1860 in de (post)koloniale literatuur? Jacqueline Bel zal in de derde Indische Letterenlezing ingaan op de vragen. Ze al hierbij langs een aantal Indisch-Nederlanse romans gaan van 1860 tot nu, van Max Havelaar tot De tolk van Java.

Belangstellende zijn van harte uitgenodigd om de lezing bij te wonen. Aanvang van de lezing 16.00 uur in zaal 019 van het Lipsius-gebouw van de Universiteit Leiden. Aansluitend schenken we een drankje. De toegang is vrij.
Bron: mdnl.nl

Geschreven door Edwine Bos op 17-09-2019.