Boekennieuws.

Nieuws, reportages en achtergronden uit de wereld van het boek

actueel

E-boeken steeds belangrijker

Het marktaandeel van digitale boeken groeit elk jaar. Ze zijn daarmee een belangrijke speler in de markt. Dit blijkt uit het GFK kwartaalonderzoek naar lees-, koop- en leengedrag van Nederlandse consumenten. De meeste consumenten lezen zowel papieren boeken als digitale. Bijna vier op de tien consumenten leest wel eens een e-boek.

Bij e-boeken wordt geprofiteerd van de extra mogelijkheden als het aanpassen van het lettertype, de lettergrootte of het instelbare schermlicht. Uit het onderzoek blijkt dat mensen aangeven dat ze bij een e-boek beter te kunnen lezen in de juiste houding en de tekst beter te kunnen zien dan bij het lezen van een papieren boek.

De meeste e-boeken worden gedownload en 43 procent van de respondenten doet dit legaal. Het is alleen niet erg duidelijk wat precies legaal is; 65 procent denkt dat ze een e-boek vrij mogen delen als ze er voor betaald hebben. De e-boeklezers maken vaker gebruik van luisterboeken dan lezers van papieren boeken. De markt voor luisterboeken is in opkomst: een kwart van de luisteraars is hier in de afgelopen 12 maanden mee gestart.

Geschreven door Johanna Kraakman op 18-02-2019.