Boekennieuws.

Nieuws, reportages en achtergronden uit de wereld van het boek

actueel

E-books worden massaal gedeeld

Op Facebookgroepen, boekenclubs (samengesteld door prive personen), via doorsturen van e-books via e-mail, worden vele illegale e-books gedeeld.. Hierbij gaat het soms om de nieuwste boeken die nog maar net uitgebracht zijn. Door het massaal doosturen lopen de schrijvers uiteraard inkomsten mis.
Een voorbeeld is bijvoorbeeld schrijver “Peter Buwalda.” Otmars Zonen bestrijkt zo’n acht jaar voordat het boek werd afgerond. Binnen twee weken hadden de boekenpiraten deze al rondgestrooid als of het zegeltjes waren van een bekende supermarktketen.

Het boek doe het op zich prima met de verkoop van ruim 90-duizend papieren boeken en 20-duizend e-books, echter betekent dat niet dat het hele gebeuren goedpraat. Er zijn ook schrijvers die van deze verkopen dromen.. Zo constateerde de Volkskrant al in 2018 dat steeds minder schrijvers van hun boeken kunnen leven. Naast de krimpende boekenmarkt is het illegaal verkrijgen van e-books daar natuurlijk ook een grote boosdoener van.

Uit onderzoek van Gfk bleek dan 10 procent van 1,28 miljoen boeken op e-readers betaalde boeken waren en maakten e-books maar 4,5 procent uit van de boekenomzet.

“Ik lees legaal” was ooit een slogan vanuit de boekenbusiness, om een punt te maken. Hoe het nu in de boekenpiraterij is moet nog blijken. Wat we er aan kunnen doen is: “koop een e-book en hou dit voor jezelf”, dat is mijn mening.

Geschreven door Edwine Bos op 22-08-2019.