Boekennieuws.

Nieuws, reportages en achtergronden uit de wereld van het boek

actueel

Eerste Bieb in de buurt voor Noord Holland in Wognum

In Wognum is de eerste Bieb in de buurt geopend worden. Met geld dat beschikbaar is gesteld door het kabinet is het mogelijk dat er in de komende jaren in 12 gemeenten bibliotheken behouden blijven of nieuwe geopend worden. De Bieb in de buurt is meer een “ontmoetingsplek” dan een boekenuitleen.

Naast boeken kunnen mensen in de nieuwe bibliotheek in Wognum gratis de krant- of tijdschriften lezen, als ook cursussen volgen. Er zijn studieplekken beschikbaar waar kinderen ongestoord kunnen studeren.

Tien jaar geleden werd de voormalige bibliotheek verkleind en werd het een jeugdbibliotheek. Ook de jeugdbibliotheek zou voor de zomer gesloten moeten worden. Toch was er behoefte aan een bibliotheek in Wognum en toen de “Bieb in de buurt” geopend werd kwamen daar veel mensen op af. Minister Ingrid van Engelshoven opende onder toeziend oog van kamerlid Lodewijk Asscher de bibliotheek.

Bieb in de buurt is een formule, die afgestemd wordt op de grootte van de klantengroep. Dit zijn kleinschalige openbare leenpunten voor de mensen die gebonden zijn aan een locatie. De wisselcollectie is klein, echter kunnen boeken geserveerd worden en opgehaald bij de serivebalie. Het kabinet stelt de komende drie jaar 1 miljoen euro beschikbaar. Hiermee kunnen bestaande bibliotheken worden behouden net als de noodlijdende bibliotheken. Daarnaast kunnen nieuwe bibliotheken worden geopend onder de “Bieb in de buurt” formule.

Geschreven door Edwine Bos op 10-10-2019.