Boekennieuws.

Nieuws, reportages en achtergronden uit de wereld van het boek

actueel

Eerste poëziebundel genomineerd voor NS Publieksprijs

In de Yung DWDD werden de nominaties bekend gemaakt van de genomineerden voor de NS Publieksprijs 2019.
De bekendmaking, en eerste hoofdstukken van alle genomineerden.

Vanaf heden kan er  gestemd worden voor de NS Publieksprijs 2019. De kanshebbers zijn Taal voor de Leuk Paulien Cornelisse, Rinkeldekink Martine Bijl, Wees onzichtbaar Murat Isik, Otmars Zonen Peter Buwalda, Grand Hotel Europa  Ilja Leonard  Pfeiffer en Poëziebundel Pessimisme kun je leren Weemoedt.

Dit jaar zijn er vier nieuwe genomineerden. Peter Buwalda met Bonita Avenue  in 20011 en Paulien Cornelisse  met En dan nog iets in 2012 en De verwarde cavia in 2016 werden eerder genomineerd voor de NS Publieksprijs.  Pessimisme kun je leren is de eerste poëziebundel die genomineerd is in de jaren dat de NS Publieksprijs bestaat.

Martine Bijl maakt postuum kans op de Publieksprijs. Martine, die  de eerste drie seizoenen van  Heel Holland Bakt presenteerde, heeft jarenlang moeten revalideren nadat zij in 2015 een hersenbloeding kreeg en kort daarop een depressie volgde. Die periode beschreef zij in haar boek ‘Rinkeldekink’ welke verscheen in 2018. Martine overleed op 30 mei 2019 op 71-jarige leeftijd. Na haar overlijden werd haar boek wederom een bestseller.

De kanshebbers zijn de bestverkochte boeken van het 1 juli 2018 tot 1 juli 2019. In de Wereld Draait door zal op 20 november, na de sluiting van het stemmen,  in de uitzending die avond de winnaar bekendgemaakt worden. Bijna alle genomineerden zullen daar bij aanwezig zijn. De winnaar zal naast de eretitel ‘Boek van het Jaar 2019 een geldbedrag van 75.000 euro en een jaar lang gratis reizen winnen.

Geschreven door Edwine Bos op 25-10-2019.