Boekennieuws.

Nieuws, reportages en achtergronden uit de wereld van het boek

actueel

Europese nominatie voor Nederlandse documentaire

Stranger in Paradise, een documentarie gemaakt door Guido Hendrikx was vorig jaar nog de openingsfilm op de Idfa. Nu is de documentaire genomineerd voor de European Film Awards, zoals afgelopen weekend bekend gemaakt werd. Grote kanshebbers voor de prijs van beste Europese film zijn het Hongaarse On body and soul (regie Ildikó Enyedi) het Franse 120 battements par minute (regie Robin Campillo), het Russische Loveless (regie Andrey Zvyaginstsev), het Finse The other side of hope (regie Aki Kaurismäki) en het Zweedse The square (regie Ruben Östlund).

Met Stranger in Paradise onderzocht Hendrikx de machtsverhouding tussen Europeanen en vluchtelingen. Een klas vol vluchtelingen krijgt een leraar die zijn leerlingen alle gezichten van Europa laat zien. Eerst is hij kil en hardvochtig, later bevoogdend, sympathiek en tenslotte gaat de leraar voor de zakelijke aanpak volgens de asielregels. Een ontregelende en onzekere houding voor de vluchtelingen, de zogenaamde ‘gelukszoekers’. De documentaire spiegelt de ambigue houding van Europa en de complexiteit van het vluchtelingenvraagstuk.

Stranger in Paradise moet het opnemen tegen het Duitse Austerlitz, het Poolse Komunia, het Spaans-IJslandse La Chana en het Fins-Bulgaarse The good postman. Op 9 december worden de European Film Awards in Berlijn uitgereikt.

Geschreven door Marieke op 07-11-2017.