Boekennieuws.

Nieuws, reportages en achtergronden uit de wereld van het boek

actueel

Flower Art Museum Aalsmeer: bloemen, literatuur en kunst

Vanaf 20 april zijn er in het Flower Art Museum in Aalsmeer twee tentoonstellingen te zien rond de thema’s bloemen, literatuur en kunst.

In ‘Fleurs d’espoir’ (Bloemen van Hoop) wordt het werk van de veelzijdige Nederlandse kunstenaar Bert van Santen gepresenteerd. Een tentoonstelling van olieverfschilderijen over hoop en de zoektocht naar een kunstzinnig antwoord op de maatschappelijke problemen van onze tijd.

De tentoonstelling ‘De taal van bloemen’ is gebaseerd op het de roman De Language of Flowers (De verborgen taal van bloemen) van de Amerikaanse schrijfster Vanessa Diffenbaugh. De hoofdfiguur van de roman, Victoria, durft zich na een traumatische jeugd voor niemand meer open te stellen. Alleen met hulp van bloemen en hun betekenissen weet ze contact met de wereld te leggen. Als ze achttien is vindt ze werk bij een bloemist in de buurt. Daar ontdekt ze dat ze een gave heeft: door de juiste bloemen uit te kiezen, geeft ze haar klanten precies wat ze nodig hebben. Als ze haar hart verlies, realiseert ze zich wat er mist in haar eigen leven. Ze moet besluiten hoeveel ze durft te riskeren voor een kans op geluk.

Bezoekers van de tentoonstelling worden meegenomen in het leven van Victoria en haar bloemenwoordenboek. De bloemen die in het boek een rol spelen, krijgen betekenis in woord en beeld. Er is tevens werk te zien van de andere kunstenaars.

Geschreven door Johanna Kraakman op 15-04-2019.