Boekennieuws.

Nieuws, reportages en achtergronden uit de wereld van het boek

actueel

Franca Treur winnares Zeeuwse Boekenprijs

De roman Hoor nu mijn stem van Franca Treur is door de vakjury gekozen als beste Zeeuwse boek van 2018. Franca Treur wint hiermee de Zeeuwse Boekenprijs, waar een bedrag van 1.000 euro en een kunstwerk van de Zeeuwse kunstenaar Willy Leynse aan verbonden is. De andere genomineerden voor deze prijs waren Flora Zeelandica van Peter L. Meininger, Middelburg gezicht van de stad van Jeanine Dekker, Til mij op met 1000 vogels van Sander Kooistra en De meid van Marlies Allewijn.

Twee van deze genomineerden vielen evengoed in de prijzen. Meininger en Kooistra kregen een zogenoemde accolade voor respectievelijk Beste Wetenschappelijke Uitgave en Beste Debuut. Ted van Lieshout ontving de accolade voor Beste Jeugdboek, voor Boer Boris ei vekantie.

Het regende echt prijzen in Zeeland, want hiermee was de kous nog niet af. Presentator Remco van Schellen van Omroep Zeeland mocht de oeuvreprijs in ontvangst nemen vanwege de aandacht die hij aan Zeeuwse boeken schenkt in zijn radioprogramma en Karlijn de Splenter, verslaggeefster van Omroep Zeeland kreeg de publieksprijs voor het boek wat zij schreef naar aanleiding van het tienjarig jubileum van festival Weitjerock in Ijzendijke.

Hoor nu mijn stem van Franca Treur speelt zich af in Zeeland, De hoofdpersoon is Ina, die als ze drie is haar ouders verliest en opgroeit bij haar opa en zijn twee ongetrouwde zussen Ma en Sjaan. Ze moet kiezen tussen het gereformeerde geloof en het beklimmen van de maatschappelijke ladder.

Geschreven door Marieke op 05-11-2018.