Boekennieuws.

Nieuws, reportages en achtergronden uit de wereld van het boek

actueel

Gouden Griffel en Gouden Penseel uitgereikt op Kinderboekenfestival

Voor zijn kinderboek ‘Zeb’ heeft schrijver Gideon Samson de Gouden Griffel gewonnen. De belangrijkste Nederlandse Kinderboekenprijs ontvangt hij volgens de jury voor zijn bundel van elf absurdistische verhalen, stuk voor stuk ‘hyperorigineel en oergeestig’. Tijdens het Kinderboekenbal dat op 1 oktober in Amsterdam gehouden werd, werd dit bekend gemaakt.
Voor het best geïllustreerde kinderboek werd de Gouden Penseel uitgereikt. De winnaar van het Gouden Penseel is Yvonne Jagtenberg geworden voor het boek ‘Mijn wonderlijke oom’. Beide prijswinnaars ontvangen 1.500 euro.
Eerder hebben beiden deze prijs nog niet eerder gewonnen. In 2016 maakte Yvonne Jagtenberg kans met haar boek ‘Hondje, de enige echte’. Gideon Samson is in het afgelopen decennium in de kinderliteratuur een van de belangrijkste nieuwe stemmen. Hij is eerder twee keer genomineerd voor zijn kinderboek ‘Ziek’ in 2010 en in 2013 voor zijn boek ‘Zwarte Zwaan’.
Onder de genomineerden dit jaar waren Edward van de Vendel met ‘Vosje’, Bart Moeyaart met ‘Tegenwoordig heet iedereen Sorry’. Eerder Gouden Griffel-winnaars waren Bibi Dumon Tak en Jan Paul Schutten. “Zonder enige twijfel en een waar genoegen” koos de jury voor Gideon Samson.
Voor de Gouden Penseel waren de ogen vooral gericht op Marije Tolman in het prentenboek ‘Vosje’. Toch koos de jury voor Yvonne Jagtenberg. Volgens de jury ‘een ode aan de kracht van verbeelding’.

Geschreven door Edwine Bos op 04-10-2019.