Boekennieuws.

Nieuws, reportages en achtergronden uit de wereld van het boek

actueel

Gouden Griffel voor Koos Meinderts

Tijdens het Kinderboekenbal op 4 oktober mocht Koos Meinderts de Gouden Griffel 2017 in ontvangst nemen voor zijn kinderboek Naar het noorden. Meinderts debuteerde als kinderschrijver in 1983 met zijn boek Mooi meegenomen. Inmiddels heeft hij meer dan vijftig titels op zijn naam staan. Eerder won hij de Vlaamse Boekenleeuw voor zijn boek De zee zien. Annette Fienieg, de vrouw van Meinderts illustreert zijn boeken meestal. Zij verzorgde ook de illustraties in Naar het noorden.

In het winnende boek heeft de hoofdpersoon, de 11-jarige Jaap, net als veel andere kinderen in het westen des lands nauwelijks iets te eten. Het is 1944 en de hongerwinter slaat genadeloos toe. Met zijn zus en broertje vertrekt Jaap per binnenschip naar het noorden, waar ze als bleekneusjes onderdak vinden bij mensen die nog wel over voedsel beschikken. Jaap wordt van zijn broer en zus gescheiden en komt bij een liefdevol ouder echtpaar in huis. Het duurt wel lang voor hij zich thuisvoelt bij de Friese dorpsjeugd.

Het verhaal wordt verteld vanuit het ‘ik’ perspectief, waarbij niet de gebeurtenissen, maar de beleving van Jaap centraal staat. Hoe verwerkt hij alle veranderingen? Het boek bestaat uit vier delen. De getekende vogels bij het begin van ieder hoofdstuk verwijzen naar de tekeningen van vogels die Jaap maakt, als hij een vogelgids bestudeerd heeft. Naar het noorden is geschikt voor kinderen vanaf 9 jaar.

Geschreven door Marieke op 09-10-2017.