Boekennieuws.

Nieuws, reportages en achtergronden uit de wereld van het boek

actueel

Grafmonument Herman de Man

Toen Maarten van Rossem werd rondgeleid over de RK begraafplaats in Oudewater voor een programma over Herman de Man, merkte hij op dat het graf van De Man er verwaarloosd bijlag. De vrijwilliger van de begraafplaats ondernam direct actie. Ze schreef diverse fondsen aan. Het fonds Perzik van Onsterfelijkheid, ondergebracht in het Prins Bernhard Cultuur Fonds deed een schenking. Het materiaal en de arbeid werden geleverd door het Woerdense Van Dam Natuursteen. Het duurde twee jaar om het graf te herstellen. Het streven was om het werk af te krijgen vóór de geboortedag van Herman de Man, 11 juli. Dat is gelukt. Afgelopen vrijdag 11 juli is het moment officieel onthuld, in bijzijn van de 93-jarige dochter van De Man, Maria Boserup-de Man, haar schoonzoon en haar kleinkinderen.

Veel van de romans van Herman de man spelen zich rond Woerden af. De schrijver werd in 1898 geboren in Woerden en woonde op verschillende plekken rondom de stad. De Man leefde een intens en avontuurlijk leven, aldus zijn biograaf. ,,In zijn boeken gaf hij een indringend beeld van de Hollandse polders en hun godvruchtige boerenbevolking.” Herman de Man was een populaire schrijver van twintig literaire streekromans. Zijn bekendste boek is Het wassende water, dat zich afspeelt in de Lopikerwaard rond 1900.

Zijn vrouw en vijf kinderen werden in 1942 door de nazi’s vermoord in Auschwitz, evenals zijn vader, broer en schoonzus. Maria en haar broer konden onderduiken. Herman de Man kwam in 1946 om bij een ongelukkige landing op Schiphol.

Geschreven door Johanna Kraakman op 15-07-2019.