Boekennieuws.

Nieuws, reportages en achtergronden uit de wereld van het boek

actueel

Haruki Murakami en het schrijven

Het nieuwste boek van Murakami, De moord op Commendatore Deel 1: Een idea, is sinds kort verkrijgbaar. Deel 2: als Metaforen verschuiven verschijnt naar verwachting in het weekend van 13 en 14 januari. In dit weekend vindt ook het Marukami Weekend plaats op het cruiseschip SS Rotterdam, met optredens van onder andere Anna Drijver, Jett Rebel, Lavinia Meijer, Dolf Jansen en Ralph van Raat. Verder kunt u Japanse workshops bijwonen.

Murakami intrigeert zijn lezers. Wereldwijd proberen zij te doorvoelen wat de diepte van zijn oeuvre is, wat hij eigenlijk zegt in de wat diffuse zinnen en de magie die uit zijn proza klinkt. Door het uitkomen van deze nieuwe roman veren de fervente lezers hoopvol op, want na een aantal romans met wat kleurloze personages, die de gebeurtenissen bijna schouderophalend ondergingen, is de hoofpersoon in Een idea een beeldend kunstenaar die verre van kleurloos blijft.

De schrijver vergeleek in een interview met de Volkskrant uit 2010 schrijven met graven. En dat is precies wat hij in deze nieuwe roman doet. De hoofdpersoon staat hier op een kruispunt in zijn leven. Wat hij als kunstenaar schept voldoet niet meer, hij heeft de aandrang om de kunst meer uit zichzelf te laten komen. En precies dit proces beschrijft het boek, hoe hij naar binnen keert, het donker in zichzelf in, om daar de ziel aan te kunnen treffen.

Geschreven door Marieke op 05-12-2017.