Boekennieuws.

Nieuws, reportages en achtergronden uit de wereld van het boek

actueel

Het “Huis van Alle Talen” geopend in OBA

Op zaterdag 2 november is in Amsterdam het Huis van Alle Talen officieel geopend. Een van de partners ‘Letterenfonds’ heeft in het Huis een eigen loge in de OBA waarin meer dan 300 vertalingen van Nederlandse literatuur uit de hele wereld te vinden zijn om uitgeleend en gelezen te worden.

Het Letterenfonds doneerde vertalingen van zowel klassiekers als hedendaagse auteurs. Deze zijn te vinden in de loge op de tweede verdieping van de OBA. Er kan ter plekke gelezen of kunnen boeken geleend worden.

Wereldwijd verschijnen van Nederlandse Literatuur in alle genres ongeveer 500 vertalingen per jaar. In meer dan 80 talen bestaan er ruim 21.000 vertalingen en wil het Letternfonds met deze expositie de Nederlandse literatuur nog zichtbaarder maken.

Naast het Letterenfonds zijn er nog elf partners die samen met het Huis vorm geven en inhoud aan de collectie en activiteiten. Een voorbeeld van nog een partner is ‘El Hizjra’. El Hirzjra zet zich als stichting al  meer dan 25 jaar in voor het cultureel erfgoed. De collectie van El Hizjra omvat een breed scala Arabische literatuur van opkomende Arabische schrijvers, evenals hedendaagse en klassiekers uit de Arabische wereld. Er zijn in deze collectie vertalingen vanuit het Arabisch naar Nederlands, Engels en Frans.

Het Huis van Alle Talen is een nieuw concept van de openbare bibliotheek waarbij een veeltalige collectie opgebouwd wordt, met daarnaast bijpassende publieks- programma’s. De OBA is een samenwerkingsplatform voor co-creatie. Het is ook mogelijk als organisatie met een mooie collectie om partner te worden.

Geschreven door Edwine Bos op 08-11-2019.