Boekennieuws.

Nieuws, reportages en achtergronden uit de wereld van het boek

actueel

Het is weer Kinderboekenweek, hoera!

Dinsdagavond 2 oktober ging de 64e Kinderboekenweek feestelijk van start met het Kinderboekenbal en de uitreiking van de Gouden Griffel aan Annet Schaap, die de prijs in ontvangst mocht nemen voor haar prozadebuut Lampje. Het boek gaat over de dochter van een vuurtorenwachter, die bepaald geen aardige man is. Lampje steekt elke avond het licht in de vuurtoren aan, maar op een stormachtige avond gebeurt er een ramp, de lucifers zijn op en alles gaat mis. We kennen Annet Schaap vooral van haar illustraties in de Hoe overleef ik-reeks van Francine Oomen, de boeken van Janneke Schotveld en Jacques Vriens. Eerder won ze met Lampje al de Nienke van Hichtum-prijs en de Woutertje Pieterse Prijs. De illustratrice heeft sinds 1991 aan ruim 250 kinderboeken meegewerkt.

De Kinderboekenweek duurt van 3 t/m 14 oktober en het Kinderboekenweekgeschenk De eilandenruzie werd geschreven door Jozua Douglas. Hij begon zijn carrière als schrijver met het schrijven van poëzie, waar hij diverse prijzen mee won. Sinds 2009 legt hij zich volledig toe op het schrijven van kinderboeken. Milja Praagman maakte voor de allerkleinsten het prentenboek Kom erbij, wat meteen ook het thema van deze Kinderboekenweek is, vriendschap en het belang hiervan, lachen met vrienden, samen delen en spelen.

Naast alle activiteiten die de Kinderboekenweek met zich meebrengt, verschijnen er rond deze tijd ook veel leuke kinderboeken. Een kleine greep uit deze nieuwkomers:

  • Kinderboek: De kikkerbilletjes van de koning, Janneke Schotveld, verschijnt op 1 oktober
  • Thriller: De jongen in de sneeuw, Samuel Bjork,verschijnt op 10 oktober
  • Geschiedenis: 1001 vrouwen in de 20ste eeuw, Els Kloek, verschijnt op 3 oktober
  • Non-fictie: De rechtvaardigen – Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde, Jan Brokken, verschijnt op 6 oktober
  • Fictie: Het Ensemble, Aja Gabel, wordt in oktober verwacht

 

Geschreven door Marieke op 01-10-2018.

Reacties op "Het is weer Kinderboekenweek, hoera!"