Boekennieuws.

Nieuws, reportages en achtergronden uit de wereld van het boek

actueel

Huis van het boek tentoonstelling door DJ Ruud de Wild

Huis van het boek werkt in samenwerking met Ruud de Wild, radiomaker en kunstenaar, aan de tentoonstelling ‘Ruud de Wild, songboek. Reis langs de mooiste Nederlandse liedboeken’.

Bezoekers worden meegenomen langs de mooiste Nederlandse liederen en liedboeken. Muziek van nu tot muziek uit de middeleeuwen.

De Nederlandse liedgeschiedenis is een rijke geschiedenis. Ruud de Wild laat de bezoeker vanuit zijn eigen persoonlijke keuze zien in hoeveel verschillende vormen de liedjes bewaard zijn gebleven. Ruud de Wild begeleidt via een audiotour de bezoekers door de tentoonstelling.
Ruud de Wild is naast zijn werk voor radio en tv ook kunstenaar. Bekende songteksten verwerkt hij in zijn schilderijen.

Voor Ruud is ‘Huis van het boek’ geen onbekende plek. Volgens Ruud zijn ‘lettertypes en grafische vormgeving’ hem met de paplepel ingegoten. Zijn familie werkte in deze branche en ‘Huis van het boek’ is vol met prachtige voorbeelden van handschriften, lettertypes en grafische vormgeving. Juist door de digitalisering wordt de fascinatie voor ambachtelijk handwerk groter bij Ruud en kijkt hij enorm uit naar de tentoonstelling in een museum waar je de drukinkt al bijna kan ruiken.

De zoektocht naar het Nederlandse lied doet Ruud naast de collecties van ‘Huis van het boek’ ook bij KB, de Nationale Bibliotheek. Garrelt Verhoeven (zelfstandig gastconservator) en Martine de Bruin (Meertens Instituut) begeleiden Ruud de Wild door hem mee te nemen langs handschriften, liedboeken, bundeltjes en liedbladen in verschillende collecties. Ruud zal daaruit zijn favoriete liederen selecteren om in Songbook te plaatsen. De publicatie van ‘Songbook van Ruud de Wild, Reis naar de oorsprong van het Nederlandse lied’ verschijnt bij de tentoonstelling. Huis van het boek werkt voor deze tentoonstelling samen met Martine de Bruin en Garrelt Verhoeven, de KB en diverse bruikleengevers. Het boek wordt uitgegeven door Walburg pers.

Geschreven door Edwine Bos op 24-01-2020.