Boekennieuws.

Nieuws, reportages en achtergronden uit de wereld van het boek

actueel

Huis van het Boek

Huis van het Boek viert dit voorjaar van 22 maart t/m 23 juni 2019 de schoonheid van Art Nouveau-boeken. Centraal staan de boeken die in deze stijl in Nederland zijn gemaakt tussen ca. 1890 tot 1910. De tentoonstelling ‘De Bijzondere Band, Art Nouveau-boeken van Dijsselhof, Lion Cachet en Nieuwenhuis’ stelt het werk van drie pioniers centraal.

Deze drie kunstenaars hebben – samen met een aantal collega’s die in de tentoonstelling ook aan bod komen – van ca. 1890 tot 1910 gezorgd voor de hoogtijdagen van het boek als esthetisch object. Te zien zijn o.a. het unieke met de hand ingekleurde exemplaar van Kunst en samenleving van Dijsselhof en de portefeuillekast van Nieuwenhuis met daarin de luxe uitvoering van de Rembrandt-portefeuille die Lion Cachet in 1898 maakte ter gelegenheid van de inhuldiging van prinses Wilhelmina als vorstin.

Hun ontwikkeling liep enige tijd gelijk op: ze kenden elkaar van de opleiding in Amsterdam en waren vrienden. Kunsthandel E.J. van Wisselingh zette een meubelwerkplaats voor de drie op, waar ze gezamenlijk werkten. De technieken die het drietal toepaste bij hun boekbanden, gebruikten ze ook in hun interieurdecoratie. In een tijd van toenemende industrialisatie nam de belangstelling voor ambachten en vakwerk toe. Dit zorgde ervoor dat er boeken werden gemaakt met ongekende aandacht voor detail en schoonheid. Een bijzonder aspect in hun werk is het gebruik van technieken en patronen uit de volkskunst, zoals houtsneden en batiktechniek.

Huis van het Boek is de samenwerking van Museum Meermanno en de Koninklijke Bibliotheek. Voor deze tentoonstelling zijn topstukken uit die collecties aangevuld met prachtige boeken en toegepaste grafiek uit verzamelingen, zoals van de Universitaire Bibliotheken Leiden en het Koninklijk Huisarchief.

Geschreven door Johanna Kraakman op 18-03-2019.