Boekennieuws.

Nieuws, reportages en achtergronden uit de wereld van het boek

actueel

Jan Hanlo Essayprijs 2019

Carolina Trujillo heeft de Jan Hanlo Essayprijs Groot 2019 ontvangen voor de essaybundel Meisjes in blessuretijd (Ambo|Anthos uitgevers). De prijs – een geldbedrag van 7000 euro en een trofee ontworpen door Mica Pan (student Gerrit Rietveld Academie) – werd dit jaar voor de elfde keer overhandigd tijdens de uitreiking op donderdagavond 16 mei in De Balie in Amsterdam.

De prijs voor de Jan Hanlo Essayprijs Klein, een prijs van 1500 euro en een trofee voor een nog niet eerder gepubliceerd essay met dit jaar het thema ‘Ieder is zijn eigen broer’, ging naar Tom Springveld met zijn essay de ongewone zoon.

De jury – Katja de Bruin, Jaap Cohen, K. Schippers, onder voorzitterschap van Mirjam van Hengel – maakte een keuze uit 112 ingezonden essaybundels uit 2017 en 2018. Naast winnaar Carolina Trujillo waren genomineerd: Kester Freriks, Stilte, ruimte, duisternis (Athenaeum), Thomas Heerma van Voss, Plaatsvervangers (Thomas Rap), Jan Postma, Vroege werken (Das Mag), Marja Pruis, Genoeg nu over mij (Nijgh & Van Ditmar) en Simon(e) van Saarloos, Enz. Het Wildersproces (AtlasContact).

Uit het juryrapport over Carolina Trujillo: ‘Een boek dat de jury overrompelde als een plotseling doelpunt dat je niet aan zag komen en dat daarna, bij herlezing, alleen maar sterker bleek.’

Eerdere winnaars van de Jan Hanlo Essayprijs Groot zijn o.a. Sana Valiulina, Arjen van Veelen, Joke Hermsen, Rudy Kousbroek, David van Reybrouck, Tijs Goldschmidt en Marja Pruis.

Uit 38 inzendingen voor de JHEP Klein koos de jury Tom Springveld met de ongewone zoon als winnaar. Naast zijn essay waren ook genomineerd: Bauke Vermaas met Met andere ogen en Hannah de Vries met Robotliefde. Uit het juryrapport over het essay van Springveld: ‘…dat de jury raakte door zijn oprechtheid en doordringende stijl, het essay waarin de broer soms de broer zelf zou willen zijn, ware het niet dat hij dat al is.’

Het essay van Tom Springveld wordt gepubliceerd in De Groene Amsterdammer van 23 mei 2019.

De Jan Hanlo Essayprijs is een tweejaarlijkse prijs die voor het eerst werd uitgereikt in 1999, na de dertigste sterfdag van de schrijver. De Jan Hanlo Essayprijs Groot – voor de beste essaybundel – is de belangrijkste essayprijs van Nederland. De Jan Hanlo Essayprijs Klein is de prijs voor het beste ongepubliceerde essay.

Geschreven door Johanna Kraakman op 27-05-2019.