Boekennieuws.

Nieuws, reportages en achtergronden uit de wereld van het boek

actueel

Karel ten Haaf overleden

Schrijver en dichter Karel ten Haaf is afgelopen week op 57-jarige leeftijd overleden. Ten Haaf was al geruime tijd ziek. Zijn laatste bundel Nilfisk! verscheen in 2018. Hij was nog bezig met twee boeken, maar vreesde al dat hij die niet zou kunnen voltooien.

Ten Haaf was ook politiek actief. Hij was lid van de Socialistische arbeiderspartij (SAP) en ageerde tegen de opkomst van rechts populisme. In 2006 stond hij op de kieslijst voor de SP in Groningen. Hij verliet de SP nadat partijleider Jan Marijnissen zich uitliet over de dubbele nationaliteit van Ahmed Aboutaleb. Ten Haaf noemde zichzelf trotskist, naar de Russische marxist en revolutionair Trotski. Hij had een enorme bibliotheek met trotskistische boeken.

Na het atheneum studeerde Ten Haaf met tussenpozen Nederlandse taal- en letterkunde. Hij maakte de studie niet af. Aanvankelijk schreef hij een aantal boeken die hij in eigen beheer uitgaf. In 1998 trok hij met andere kunstenaars door Mongolië. Hij deed verslag van die reis in zijn eerste roman Steppen zonder autoped die door uitgeverij Passage werd uitgebracht.

In 2003 stond hij aan de wieg van De Dichtclub, een belangrijk podium voor dichters in Groningen. Hij stelde diverse bloemlezingen samen, waaronder Zieteratuur over visuele en concrete poëzie. Zijn oeuvre omvat zo’n twintig titels en ademt een voorkeur voor openheid en gelijkheid. Als schrijver heeft hij nooit een groot publiek bereikt. Daarvoor schreef hij te dwars en eigenzinnig.

Geschreven door Johanna Kraakman op 20-05-2019.